Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Europol: 380 zápasů bylo zmanipulovaných. Včetně Ligy mistrů

Asie

  12:24aktualizováno  19:50
HAAG - Evropská policejní agentura Europol odhalila při vyšetřování po celém kontinentu zhruba 380 fotbalových zápasů, které byly s největší pravděpodobností zmanipulovány. Na sázkách tyto duely vynesly nejméně osm milionů eur (205 milionů korun), které se vyšetřovatelům povedlo doložit. Dalších minimálně 300 podezřelých utkání se v uplynulých třech letech odehrálo v Africe, Asii a Jižní a Střední Americe.

Pekhart. Fotbal ilustrační. foto: ČTK

Šéf Europolu

"Je to smutný den pro evropský fotbal. Vyšetřování odhalilo manipulaci zápasů v takovém měřítku, jaké jsme dosud neviděli."

Rob Wainright

Šéf Europolu Rob Wainright na pondělní tiskové konferenci v haagském sídle agentury uvedl, že mezi ovlivněnými zápasy byla i utkání Ligy mistrů a kvalifikace o postup na mistrovství světa a Evropy. "Je to smutný den pro evropský fotbal. Vyšetřování odhalilo manipulaci zápasů v takovém měřítku, jaké jsme dosud neviděli," řekl Wainwright.

Dodal, že ovlivňování má na svědomí sázkařský syndikát se sídlem v Singapuru, který spolupracuje s kriminálními gangy po celé Evropě. "Myslím, že to je velký problém pro integritu evropského fotbalu," uvedl šéf evropské policejní organizace. Díky společnému vyšetřování bylo v 15 zemích identifikováno 425 úplatných rozhodčích, fotbalistů a kriminálníků. Jejich jména ani detaily o podezřelých zápasech Europol kvůli probíhajícímu vyšetřování nezveřejnil.

FIFA: Ukázalo se, že potřebujeme policejní podporu

Není proto jasné, kolik z oznámeného počtu zápasů už vyšlo najevo při odhalování korupčních skandálů například v Itálii či Německu. "Obáváme se, že tohle je jen špička ledovce," řekl Wainwright. Maďarský vyšetřovatel Lászlo Angeli uvedl příklad, jak celá síť fungovala. "Jeden její maďarský člen, jenž byl přímo podřízen singapurskému šéfovi, byl ve styku s maďarskými rozhodčími. Mohl tak s jejich pomocí ovlivnit zápasy, které po celém světě řídili," řekl.

Další společníci pak na internetu či telefonicky vsadili u bookmakerů v Asii, kde přijímají i sázky, jež jsou nezákonné v Evropě. "Jeden takto zmanipulovaný zápas mohl zahrnovat 50 podezřelých lidí v deseti zemích na různých kontinentech," dodal německý vyšetřovatel Friedhelm Althans.  Podle Mezinárodní fotbalové federace FIFA rozsah korupce ukázal, jak je nutná spolupráce sportu s příslušnými úřady.

"Potřebujeme právní i policejní podporu. Hlavně je však nutné zavést přísnější tresty, protože v tuto chvíli je ovlivňování zápasů velmi lukrativní záležitostí za cenu minimálního rizika," uvedl bezpečnostní ředitel FIFA Ralf Mutschke. Funkcionář proto připomněl, že FIFA může trestat pouze kluby, rozhodčí a hráče, ale proti lidem, kteří nepůsobí ve fotbale, moc nezmůže. "Tresty jsou navíc v takových případech příliš mírné na to, aby někoho odradily od ovlivňování zápasů," dodal Mutschke.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!