Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Z vězení zpět k fotbalu na Maltě? Velšan má smůlu, zákony jsou proti

Sport

  18:50
VALLETTA/PRAHA - Bývalý velšský reprezentant Ched Evans po návratu z vězení, kde si odpykával trest za znásilnění, nakonec na Maltě hrát nebude. Vedoucí celek tamní nejvyšší soutěže Hibernians 26letému fotbalistovi nabídl smlouvu do konce sezony, britské zákony ale pachatelům sexuálních trestných činů práci v zahraničí neumožňují.

Fotbalista Ched Evans. foto: planetf1.com

„Pro sexuální delikventy máme nastavena nejpřísnější pravidla. Aby mohli nastoupit do práce, musí dostat povolení od probačních úředníků, které navíc musí pravidelně navštěvovat. A to práci v zahraničí vylučuje,“ citoval server BBC mluvčího ministerstva.

K možnému působení třináctinásobného reprezentanta se také nesouhlasně vyjádřil předseda maltské vlády Joseph Muscat, který se obával, že Evansův příchod by uškodil nejen pověsti Hibernians, ale i zemi jako takové. Zdůraznil, že fotbalisté by měli jít společnosti příkladem. „Doufám, že vedení klubu si to uvědomí, než udělá konečné rozhodnutí,“ prohlásil.

Někdejšího hráče Manchesteru City a Norwiche se naopak zastal maltský ministr spravedlnosti Owen Bonnici. „O druhé šanci pro vězně, kteří si svůj trest odpykali, bychom neměli jen mluvit, ale slova bychom měli také podpořit činy,“ uvedl na sociální síti Twitter.

Evans byl v roce 2012 odsouzen k pěti letům vězení za to, že na hotelovém pokoji znásilnil devatenáctiletou dívku. Loni v říjnu byl předčasně propuštěn a původně se měl k fotbalu vrátit v bývalém působišti Sheffieldu United. Vedení třetiligového celku však od nápadu upustilo, protože proti se v petici postavilo 170 tisíc fanoušků.

Autoři: ,