Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Plzeň padla s Vídní a postup je v nedohlednu, Liberec vyhrál díky vlastnímu gólu

Sport

  20:44aktualizováno  22:16
GRONINGEN - První dvě čtvrteční utkání Evropské ligy přinesla českému fotbalovému fanouškovi rozdílné nálady. Zatímco Liberec porazil díky vlastnímu gólu brankáře Padta Groningen 1:0 a drží vysoké šance na postup ze skupiny, Plzeň i podruhé prohrála s Rapidem Vídeň a její postup je jen v rovině teorie.

Milan Petržela z Plzně. foto: ČTK

Ani Liberec však ještě nemá postup jistý, drží se sice na druhé příčce skupiny, pouze o jeden bod pozadu je však Marseille, která porazila Bragu 1:0.

Postup do jarní fáze Evropské ligy se plzeňským fotbalistům výrazně vzdálil, byť matematicky ještě možný je. Na domácím hřišti prohráli s Rapidem Vídeň 1:2. Hrdinou zápasu se stal autor dvou branek rakouského týmu Philipp Schobesberger.

Před zápasem sice domácí doufali ve vítězství, které by postup přiblížilo, realita ale byla jiná. Plzeňští se dlouho rozjížděli, přihrávkami se často zaháněli, jejich kombinaci ničily nepřesnosti.

Utkání 4. kola fotbalové Evropské ligy:

Viktoria Plzeň - Rapid Vídeň 1:2 (0:1)

Branky: 72. Holenda - 13. a 77. Schobesberger. Rozhodčí: Banti - Costanzo, Meli (všichni It.). ŽK: Limberský, Hořava - Dibon. Diváci: 11.691.

FC Groningen - Slovan Liberec 0:1 (0:0)

Branka: 81. vlastní Padt. Rozhodčí: Borski - Rostkowski, Boniek (všichni Pol.). ŽK: Hoesen, Bacuna - Šural.

Hlavně ale nezvládli ubránit protiútoky Rapidu. Rakouský tým nehrál splašeně, čekal na své šance - a ty přišly. Do všech se protlačil nejlepší hráč na hřišti, záložník Schobesberger. Mohl dát čtyři branky, ale nakonec i dvě Rapidu stačily.

První přišla ve 13. minutě. Kainz poslal míč do uličky, Schobesbergera nestíhal Rajtoral a rakouský rychlík poprvé prostřelil Kozáčika.

Podruhé šel na plzeňského brankáře sám ve 22. minutě, do balonu lehce dloubl a poslal ho těsně vedle vzdálenější tyče. Díky tomu Plzeň prohrávala v poločase jen o gól, ale věděla, že bude muset přidat, aby na konci zápasu svítilo na tabuli přijatelnější skóre.

Stalo se. Po dvou nebezpečných střelách Kovaříka a Hořavy z první půle přišly možnosti i ve druhé. Trenérovi Krejčímu navíc vyšlo střídání, když v 70. minutě stáhl Koláře a poslal do hry druhého útočníka Holendu.

Zklamaný Lukáš Hejda.
Josef Šural uniká obránci Groeningenu.

Ten byl na hřišti něco přes minutu, když trefil tyč, nesmutnil ale dlouho. O pár vteřin později zblízka prostřelil brankáře Novotu a vypadalo to, že Plzeň vyrovnání nakopne. Dál se tlačila dopředu, jenže hra na riziko se nevyplatila.

Schobesberger znovu utekl, sám před Kozáčikem sice zakopl, ale míč i tak s obrovským štěstím dostal do branky. A to ještě v závěru trefil v tutové pozici tyč...

Plzeň se snažila s výsledkem něco udělat, před branku gólmana Novoty létal jeden centr za druhým. Ale gól už nepřišel, také proto, že slovenský gólman čaroval po střele Ďuriše. Nebezpečnou ránu vytáhl nad břevno, zachránil hostům vítězství a Plzni naopak možná už osudově vzdálil šanci na postup ze skupiny.

Autoři: