Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Evropskou ligu čeká čistě pyrenejské semifinále

Sport

  23:18
PRAHA - Do semifinále fotbalové Evropské ligy postoupila čtyři mužstva z Pyrenejského poloostrova. Atlético Madrid se utká v čistě španělském souboji s Valencií a třetí zástupce z La Ligy Athletic Bilbao vyzve portugalský Sporting Lisabon. Rozhodly o tom dnešní čtvrtfinálové odvety.

Bilbao. foto: ČTK

Semifinále EL

Valencie - Alkmaar 4:0 (2:0)
Branky: 15. a 17. Rami, 56. Jordi Alba, 80. Pablo Hernández. Rozhodčí: KRÁLOVEC (ČR). První zápas: 1:2, postoupila Valencie.

Bilbao - Schalke 2:2 (1:1)
Branky: 41. Ibai Gómez, 55. Susaeta - 29. Huntelaar, 52. Raúl. Rozhodčí: Rizzoli (It.). První zápas: 4:2, postoupilo Bilbao.

Metalist Charkov - Sporting Lisabon 1:1 (0:1)
Branky: 57. Cristaldo - 44. Van Wolfswinkel. Rozhodčí: Collum (Skot.). První zápas: 1:2, postoupil Sporting.

Hannover - Atlético Madrid 1:2 (0:0)
Branky: 81. Diouf - 63. Adrián, 87. Falcao. Rozhodčí: Clattenburg (Angl.). První zápas: 1:2, postoupilo Atlético.

Semifinálové dvojice (19. a 26. dubna): Atlético Madrid - Valencie, Sporting Lisabon - Bilbao.

Bilbao si postup nad Schalke zajistilo už v prvním duelu, který v Gelsenkirchenu vyhrálo 4:2. V odvetě na baskickém stadionu San Mamés dal sice hostům naději ve 29. minutě nejlepší střelec soutěže Klaas-Jan Huntelaar svým desátým zásahem v sezoně, ale čtyři minuty před přestávkou vyrovnal střídající Ibai Gómez.

Přemožiteli Plzně z 2. kola vrátil vedení v 52. minutě Španěl Raúl, domácí Markel Susaeta však za tři minuty znovu vyrovnal. Athletic tak po Manchesteru United vyřadil dalšího favorita.

Valencie využila proti Alkmaaru domácí prostředí a jasnou výhrou 4:0 smazala venkovní porážku 1:2. Utkání řízené českým rozhodčím Pavlem Královcem rozhodl už v prvním poločase francouzský stoper Adil Rami, který se v 15. a 17. minutě prosadil po dvou standardních situacích. Po změně stran pak dokonali debakl AZ Jordi Alba a náhradník Pablo Hernández.

Svěřenci trenéra Unaie Emeryho na stadionu Mestalla v evropských pohárech neprohráli ani podeváté za sebou. V osmifinále nastříleli čtyři góly PSV Eindhovenu a dnes si zastříleli proti dalšímu nizozemskému soupeři.

Atlétiko Madrid vyhrálo v Hannoveru 2:1, zopakovalo výsledek z úvodního duelu a prodloužilo vítěznou sérii v Evropské lize na devět zápasů.

Předloňský vítěz soutěže se dostal do vedení díky brance Adriána Lópeze z 63. minuty, devět minut před koncem utkání zdramatizoval Senegalec Mame Biram Diouf, ale v 87. minutě o postupujícím definitivně rozhodl kolumbijský kanonýr Radamel Falcao, historicky nejlepší střelec EL.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Sporting Lisabon si přivezl na půdu ukrajinského Metalistu Charkov domácí náskok 2:1, takže mu k postupu stačila remíza 1:1. Portugalci otevřeli skóre minutu před pauzou díky útočníkovi Rickymu van Wolfswinkelovi, v 57.

minutě srovnal další forvard Cristaldo. Sedm minut nato mohl poslat zápas do prodloužení domácí kapitán Cleiton Xavier, ale jeho penaltu zlikvidoval brankář Rui Patrício.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...