130 let
Tomáš Trucha po boku Romana Pivarníka v době působení v Plzni

Tomáš Trucha po boku Romana Pivarníka v době působení v Plzni | foto: ČTK

Exotické angažmá. Bývalý asistent trenéra Plzně či Bohemians Trucha se stal koučem mistra Botswany

Sport
  •   6:02
Gaborone - Tým botswanské Premier League Township Rollers Football Club oznámil novou posilu. Trenérem úřadujících mistrů se stane český kouč Tomáš Trucha.

Tomáš Trucha je bývalým asistentem trenéra Romana Pivarníka, se kterým prošel Bohemians 1905, Viktorii Plzeň či Zbrojovku Brno. Exotické angažmá však není první zahraniční zkušeností čtyřicetisedmiletého lodivoda. Nejdříve působil rok jakožto hlavní trenér jihoafrického FC Tygerberg, aby později přešel k úspěšnějšímu FC Cape Town, kde dělal asistenta.

„V Jihoafrické republice mám bratrance, který mi zprostředkoval kontakt na klub z Kapského města. Díky výsledkům s Tygerbergem jsem dostal nabídku na trénování FC Cape Town. Než jsem přišel, týmu se až tolik nedařilo, ale nakonec jsme hráli atraktivní fotbal,“ popisuje.

Teď ale Trucha začíná novou etapu. V minulém roce se stěhoval do Botswany, kde byl trenérem průměrného celku Orapa United FC. Vzhledem k finančním možnostem klubu zde ale Trucha odváděl slušnou práci a na základě znalosti místního prostředí a četným trenérským zkušenostem si ho vyhlédl zdejší mistr Township Rollers Football Club, kde bude plnit roli hlavního kouče po boku asistenta Zachariaha Muzadziho.

Ve volných chvílích poznával krásy země na konci Afriky. „Vydali jsme se třeba autem do rozsáhlých plání, kde žijí divoká zvířata. Není složité potkat třeba stádo slonů nebo žiraf, ale také divoké lvy a tygry,“ líčí Trucha svá dobrodružství.

Český rodák přebírá mužstvo od Rodolfa Zapaty, jenž z klubu odešel navzdory mistrovskému titulu, protože podle vedení klubu ztratil respekt týmu.

Township Rollers, kteří jsou v Botswaně přezdívány jako „Popa Popa“, již zahájili předsezonní přípravu. První prověrkou Tomáše Truchy bude přátelský zápas proti jihoafrickému Kaizer Chiefs 20. července.

Autor: