Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Exteplický Edin Džeko hraje za Manchester City, ale zůstává skromný

Sport

  8:00
MANCHESTER/PRAHA - Na středeční tiskové konferenci poprvé oblékl azurový dres s logem Manchesteru City, jehož součástí je i latinský citát Superbia in Proelio, tedy Hrdost v bitvě.

Edin Džeko v Manchesteru City. foto: Reuters

Bosenský útočník Edin Džeko teď bude hrdě bojovat v anglické Premier League, nejslavnější fotbalové soutěži světa. "Hodně lidí mi říkalo, že do City nemám chodit, že tu mají hodně peněz a každý rok nakupují nové hráče. Ale já viděl něco jiného - klub s ­velkými ambicemi, který mě zase posune dál," přiznal čtyřiadvacetiletý Džeko.

Ještě v roce 2005 přitom tvrdil, že jeho snem je nastupovat pravidelně za severočeské Teplice, kam si ho tehdy ze Željezničaru Sarajevo vyžádal trenér Jiří Plíšek. "Hodně mi pomohl a také díky němu vzpomínám na Česko jedině v dobrém. Byla to pro mě velmi důležitá kapitola," vzpomínal při druhé sezoně v klubu z Dolního Saska.

Plíšek možná tušil, že se mu pod křídla dostal hráč s obrovským potenciálem. Určitě ale nevěděl, že se Džekova cena během dalších pěti let vyšplhá až na 800 milionů korun. Tolik za něj méně slavný klub z­ Manchesteru minulý týden vyplatil německému Wolfsburgu, kde bosenský kanonýr nastřílel 85 branek. "Jsem šťastný, že Edina máme. Myslím, že se pro klub stane velmi důležitým hráčem. Je jiný než naši ostatní útočníci, teď tu máme dobrou směs," chválil si trenér City Roberto Mancini.

Džeko s Tévezem, ideální duo
Čím je pro něj Džeko tak unikátní? S útočníky Emmanuelem Adebayorem a Roque Santa Cruzem už nepočítá. Nejúspěšnějším kanonýrem "Citizens" je Argentinec a kapitán týmu Carlos Tévez, který většinou nastupuje po boku s mladými talenty: Mario Balotelli a Jo. Nikdo z­nich však neměří 192 centimetrů jako Džeko a neumí střílet góly hlavou.

"Je mi úplně jedno, jakým způsobem se budu trefovat. Takové analýzy nechám na ostatních. Nerad mluvím o sobě, pojďme se bavit o­něčem jiném," usmívá se rodák ze Sarajeva.

Byl to typický příklad fotbalistovy skromnosti a upřímnosti. Dalších vlastností, kterých si na něm trenéři velmi cení. "Jestli působím skromně, tak je to jen zásluha rodičů," mávl nad tím rukou v rozhovoru pro Lidové noviny před dvěma lety. Ani po přestupu do anglického velkoklubu však nepochytil hvězdné manýry. "Za všechno vděčím mámě a ­tátovi. Díky jejich podpoře jsem to dotáhl až sem," poděkoval.

A jak se mu vlastně v Manchesteru líbí? Po několika dnech prý nemůže soudit. "Protože jsem vůbec nic nestihl. Byly to opravdu hektické chvíle a neměl jsem ani moc možností prohlédnout si stadion a ­zázemí klubu. Na všechno ale budu mít dost času, ne?"

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...