Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Faktor Vrba opět funguje, Viktorii vždy do jarních pohárů dostal

Sport

  6:10
MOSKVA/PRAHA - Pavel Vrba znovu ukazuje svou fotbalovou magii. Jeho plzeňští svěřenci sice ještě nemají jistý postup do jarní části Evropské ligy, v úterním moskevském večeru se mu ale přiblížili. Překvapení? Nikoliv.

Trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba. foto: ČTK/AP

„Viktoria si zasloužila zvítězit. Poté, co jsme se ujali vedení, jsme ztratili pohyb, což by se nám nemělo stávat. Přestali jsme hrát s míčem. Je to těžká porážka, ale musíme ji přijmout a posunout se dopředu,“ řekl pro klubový web CSKA trenér domácích Viktor Gončarenko.

To jeho protějšek měl po výhře 2:1 pochopitelně spoustu důvodů k radosti. „Pro nás je samozřejmě výhra nad CSKA obrovský úspěch,“ usmíval se Pavel Vrba po utkání. „Před zápasem v Moskvě bylo třetí místo hodně daleko, teď je naopak hodně blízko.“

Matematicky je to jasné. Pokud v posledním kole základních skupin Ligy mistrů Plzeň uhraje aspoň tolik bodů jako ruský celek, přezimuje v pohárové Evropě. Plzeň pak doma přivítá AS Řím, CSKA hraje v Madridu proti hvězdnému Realu.

Ani jeden z favoritů nemusí hrát naplno, protože postup mají oba velkokluby zajištěn. Nelze však říct, zda někdo z nich přistoupí k zápasu nezodpovědně. Vždyť Real naposledy v lize padl 0:3 na hřišti Eibaru, AS zase podlehla Udinese, které je nedaleko od sestupových příček. I proto by se hodilo, pokud by Plzeň získala minimálně bod, protože každý úspěšný zápas znamená zlepšení koeficientu a hlavně příspěvek do klubové pokladny.

Fotbalisté Plzně se radují z vítězného gólu.
Roman Procházka.

Z Evropské fotbalové unie (UEFA) už do plzeňského rozpočtu přiteklo 18,85 milionu eur, z nichž drtivou většinu (15,25 milionu) tvoří odměna za postup do základní skupiny Ligy mistrů, další 2,7 milionu je za vítězství nad CSKA a 900 tisíc za remízu v domácím zápase s ruským celkem. Suma sumárum, Plzeň vydělala v přepočtu na české poměry těžko uvěřitelných 488 milionů korun.

S evropskými výdělky západočeského klubu je pak úzce spojeno jméno trenéra Pavla Vrby. Důkaz? Pod jeho vedením hrála Viktorka celkem pětkrát v základní skupině některé z evropských soutěží.

Vrba základní skupiny umí

Ve čtyřech případech dokázal bývalý reprezentační trenér s týmem v pohárech přežít zimu, pátý pokus čeká na vyhodnocení nyní. A to se rozhodně nedá tvrdit, že by to měli Plzeňští snadné.

Hned při premiérovém pohárovém podzimu se Západočeši potýkali s Barcelonou, AC Milán a BATE Borisov. Evropou prakticky nepolíbený klub ale před sedmi lety v základní skupině Ligy mistrů skončil třetí.

Plzeň v evropských pohárech za posledních 10 let

2010/2011 – vypadla v předkole Evropské ligy (EL) s Besiktasem (Vrba).

2011/2012 – postoupila zkvalifikace do základní skupiny Ligy mistrů (LM), v play off EL vyřazena Schalke (Vrba).

2012/2013 – postoupila do skupiny EL. V play off vyřadila Neapol, vypadla s Fenerbahce (Vrba).

2013/2014 – postup do skupiny LM, postup do play off EL (Vrba), vyřazeníŠachtaru, vypadnutí sLyonem (Uhrin ml.).

2014/2015 – vypadla v předkole EL s Ploještí (Uhrin ml.).

2015/2016 – nepostoupila do LM (Koubek), skončila ve skupině EL (Krejčí).

2016/2017 – nepostoupila ze skupiny EL (Pivarník).

2017/2018 – postoupila ze skupiny EL, v play off vyřadila Partizan, vypadla se Sportingem (Vrba).

Podobný příběh sepsal Vrba se svým týmem také o dva roky později, ve společnosti Bayernu Mnichov, Manchesteru City a CSKA Moskva.

A byť se Vrba už předem rozhodl pro akceptování nabídky a odchod k českému národnímu týmu, do jarní Evropské ligy klub postoupil. Shodou náhod opět díky bodům získaným v duelech s bývalým ruským armádním klubem.

Mezitím ještě postoupili „Vrbovi hoši“ do jara při účasti v základní skupině Evropské ligy v sezoně 2012/13 a také v uplynulém ročníku.

O schopnostech čtyřiapadesátiletého rodáka z Přerova svědčí i výsledky jeho nástupců během doby strávené mimo plzeňskou střídačku.

Roman Pivarník ani Karel Krejčí se z postupů v letech 2015 a 2016 neradovali, přestože ve skupinách Evropské ligy nenaráželi na zrovna věhlasné soupeře. Největší neúspěch v pohárech si ale zapsala novodobá Viktoria pod vedením Dušana Uhrina mladšího v ročníku 2014/15, kdy nepostoupila ani do základních skupin Evropské ligy.

A to měli tito tři trenéři v kádru hráče, kteří pamatovali první vystoupení v Lize mistrů.

Nyní jsou Plzeňané blízko tomu, aby do pohárového jara nakoukli popáté.

„Musíme fandit Realu Madrid nebo věřit, že uhrajeme my něco s Římem. Samozřejmě dáme do toho všechno, určitě bude plný stadion. Je to na nás, máme to ve vlastních rukách a věřím, že nám i fanoušci pomohou,“ pronesl záložník Viktorie Roman Procházka, jeden ze střelců proti CSKA.

Mávne opět Vrba svou kouzelnou pohárovou hůlkou?

Autor: