Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Falešní agenti zneužívají snů afrických fotbalistů. Žil jsem ve strachu, řekl Silas po přiznání pravé identity

Silas Katompa Mvumpa. foto: ČTK/AP

PRAHA - Dva měsíce po případu exsparťanského fotbalisty Guélora Kangy, který má mít kromě pozměněného věku také úplně jinou národnost, je zde další podobný příběh. Nejlepší střelec německého Stuttgartu Silas Katompa Mvumpa se dnes oficiálně přiznal k falšování svých dokladů.
  17:14

Autora jedenácti bundesligových branek z uplynulé sezony, kdy ještě vystupoval pod jménem Silas Wamangituka, k tomuto kroku dohnal obyčejný strach.

Jsou to dva roky, co francouzští novináři Christophe Gleizes a Barthélémy Gaillard sepsali knihu Magický systém: afričtí fotbalisté a moderní obchod s otroky.

V ní mimo jiné připomněli, že minimálně 6000 afrických mladíků každoročně míří do Evropy za snem, aby se stali profesionálními fotbalisty.

A ti jsou kvůli svému snu často nuceni podvádět.

 „Pro mladé kluky je mnohdy velmi složité se do Evropy dostat. Může trvat řadu let, než si jich v zahraničí všimnou, tak musí hýbat se svým věkem, aby byli stále mladí a perspektivní,“ vysvětlil pro změnu v článku pro BBC respektovaný africký novinář Oluwashina Okeleji.

Toť aktuálně případ právě Kangy, kterému má být údajně 35 let, nikoliv 30, navíc se neměl narodit v Gabonu, který reprezentuje, ale v Demokratické republice Kongo jako Kiaku Kiaku Kiangana.

Kanga za CZ Bělehrad už hrál.
Silas Katompa Mvumpa si kryje míč před Davidem Alabou z Bayernu Mnichov.

U kanonýra Stuttgartu jde o trochu něco jiného.

Omladil se jen o rok, navrch si pozměnil jméno. Důvod? Jeho dnes již bývalý agent.

„Silas jím byl po příchodu do Paříže odříznutý od světa. A chtěl si vše pojistit tím, že mu změnil jméno i lehce věk, aby jej nikdo nespojoval s mateřským klubem v jeho vlasti,“ zní mimo jiné ve velmi podrobném prohlášení devátého klubu uplynulé sezony nejvyšší německé ligy na vlastních stránkách.

Dle klubových právníků byl totiž jinak tento krok zcela zbytečný, Silas vystupující pod rodným jménem svého otce, by totiž dostal pracovní povolení ve Francii a poté v Německu i dle svých pravých dokladů. „Když byl na podzim 2017 testován v Anderlechtu (pod skutečnou identitou), klub mu sdělil, že se má po vypršení víza vrátit zpět do vlasti, zařídit nové a poté podepíšou smlouvu,“ vysvětluje německý klub případ dál.

Silas odcestoval domů, agent ho ale přesvědčil, že k podpisu smlouvy a hlavně opětovnému návratu do Evropy si musí změnit doklady.

Slabá kontrola afrických úřadů nahrává podvodníkům

Nezkušený a vystrašený mladík pod nátlakem poslechl. Místo v Anderlechtu ale nakonec zakotvil ve čtvrtiligovém francouzském Alés, pár měsíců na to jej získalo druholigové Paris FC, odkud 13. srpna 2019 zamířil do řad současného zaměstnavatele.

„Posledních několik let jsem žil v neustálém strachu o sebe, ale především o svoji rodinu v Kongu. Bylo pro mě nesmírně osobně náročné odhalit celý svůj příběh. Rozhodl jsem se tak až s novými zástupci v zádech a také díky svým spoluhráčům ze Stuttgartu. Klubu, který se stal mým druhým domovem,“ pronesl sám urostlý útočník, který za VfB vstřelil 18 branek v 54 ligových duelech.

„Dnes se mi obrovsky ulevilo. Děkuji všem za podporu a za důvěru klubu v tomto těžkém období. A také doufám, že můj příběh pomůže dalším hráčům s podobnými zkušenostmi,“ dodal Silas Mwumpa.

Jak zaznělo ve zmíněné knížce francouzských autorů, jeho případ rozhodně není ojedinělý. Naopak. Dle všeho jde o velmi propracovaný systém. „Často nejde ani o skutečné agenty, ale lidi, kteří mají dohodu s pár místními, kteří jim dohazují případné talenty. Oni pak přijedou, hodí na sebe hezké hadry, ukážou papír s hlavičkou některého slavného klubu a využijí jejich tužby po evropském snu.“

Podvodníkům pak pomáhá situace na černém kontinentu, kdy v řadě zemí chybí spolehlivé databáze rodných listů.

„Bohužel, často lze do těchto registrů sahat a upravovat je. Není neobvyklé najít více lidí s jedním rodným listem,“ zaznělo před sedmi lety od Juniora Binyama, mediálního ředitele Africké fotbalové federace (CAF).

Stane se Silas průkopníkem, který pomůže systém změnit?

„Dostane od nás kompletní právní servis, identitu jeho bývalého agenta známe, kvůli ochraně Silase ji ale nebudeme zveřejňovat. Je v našem zájmu vše dotáhnout do konce,“ končí prohlášení pětinásobných německých šampionů.