130 let
Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo | foto: Reuters

Exkluzivně

Fanoušci před El Clásicem: Ronaldo ani Messi nejsou vzory ctnosti

Sport
  •   17:30
PRAHA - Souboj Barcelony s Realem Madrid láká celý fotbalový svět. A Česko není výjimkou. Lidové noviny pro vás připravily lahůdku - rozhovory se šéfy českých fanklubů obou španělských gigantů. Proč fandí Barceloně, potažmo Realu? Kdo je lepší fotbalista - Messi či Ronaldo? Na tyto i další otázky odpovídali Jakub Koutný (Barcelona) a Karel Podhorný (Real).

JAKUB KOUTNÝ (www.fcbarcelona.cz)

Proč jste se stal fanouškem Barcelony?
Částečně na to měl vliv můj bratr, sám spíš příznivec Realu. Částečně také fakt, že v době, kdy jsem začal fotbal sledovat, byla Barcelona často k vidění v televizi. Asi nejvíc mě ovlivnilo působení fenomenálního Ronalda v Barce v sezoně 1996/97. Postupem času jsem začal víc poznávat filozofii klubu, jeho historii a vše kolem a to ten vztah ke klubu prohloubilo.

Proč by měla FC Barcelona vyhrát nad Realem Madrid?
Favorita utkání nemá, ale Barca hraje doma na Camp Nou, má formu a kvalitnější základní jedenáctku. Motivace je na obou stranách největší možná, ale Barca bude chtít pokračovat v sérii posledních dvou let, k tomu porazit nenáviděného Mourinha, dostat se na první místo tabulky a oslavit 111. výročí založení klubu, které připadá právě na pondělí.

Jak byste přijal porážku v El Clásiku?
Asi bych se oběsil. Ale ne, zase tak horké by to nebylo. Určitě bych porážku nesl velmi těžce a měl ji v hlavě několik dalších dnů.

Je lepším fotbalistou Lionel Messi, nebo Cristiano Ronaldo?
Cristiano Ronaldo je komplexnější hráč, ale lepší je Messi. Se svým stylem se dokáže víc prosadit proti jakémukoliv soupeři. I statistiky jsou na straně Messiho. Posun z pravého křídla do středu útoku z něj udělal ještě lepšího střelce. Uplynulou sezonu dal za Barcu celkem 47 gólů, letos má průměr více než gól na zápas a k tomu spoustu přihrávek. O tom se Cristianu Ronaldovi s jeho hrou na efekt může jenom zdát.

Má v Česku podle vašeho odhadu víc fanoušků FC Barcelona, nebo Real Madrid?
Když porovnám návštěvnost fanouškovských stránek obou klubů, tak mírně vede ten barcelonský. Jinak si ale myslím, že fanoušků na obou stranách je přibližně stejně a mění se to podle toho, komu se aktuálně více daří.

KAREL PODHORNÝ (www.real-madrid.cz)

Proč jste se stal fanouškem Realu Madrid?
Záleží na tom, jakým stylem je interpretováno slovo fanoušek. Prvně jsem si klub oblíbil po finále Ligy mistrů v roce 2002, ale zlom se dostavil až s příchodem Davida Beckhama, kterého jsem bral za svůj fotbalový vzor. Roky po jeho příchodu nebyly žádná sláva, až Fabio Capello konečně dokázal dovést Real k úspěchu. Sezonu 2006/07 považuji za nejlepší, kterou jsem zažil. Také jsem měl možnost sledovat utkání Realu živě a zažít neopakovatelnou honičku za titulem (pozn. red. – Real tehdy získal svůj předposlední titul, Barcelona měla stejně bodů, ale horší vzájemnou bilanci). Už jsem nebyl jen fanda, ale madridista a Realu se prostě nešlo pustit. V posledních letech se můj vztah k Realu ještě upevnil díky českému webu, kde dělám administrátora.

Proč by měl Real Madrid nad Barcelonou zvítězit?
V minulé sezoně bylo ještě vidět, že rozdíl mezi Realem a Barcou je znatelný. Jediný muž to dokázal smazat – ano, mluvím o trenéru Josém Mourinhovi. V minulosti ukázal, že je nejlepší ve svém oboru. Vše, na co sáhne, promění v tituly.

Jak byste přijal porážku v El Clásiku?
Porážka od úhlavního rivala vždy bolí, ale jelikož sezona ještě není ani v polovině, tak stále nemusí nic znamenat. Pokud by se to stalo, nejlepším způsobem je fotbal na den vypustit z hlavy a poté jít dál.

Je lepším fotbalistou Lionel Messi, nebo Cristiano Ronaldo?
Vyložené sympatie nemá ode mě ani jeden z těchto skvělých fotbalistů. Možná je divné, když to tvrdím také o Cristianu Ronaldovi. Souvisí to nejvíc s jeho simulováním, čímž zrovna nevylepšuje image Realu Madrid u nezainteresovaných fandů. Můj respekt rozhodně má, ale nic víc. Z hlediska herních kvalit jsou obě aktuální fotbalové ikony na stejné úrovni. Ronaldo je pro mě o něco všestrannější a univerzálnější hráč, nicméně mu na hřišti ubírá kromě zmíněného simulování časté diskutování, máchání rukama a sobectví. Messi také ale není zrovna vzorem všech ctností, pro titul v sezoně 2006/07 byl ochotný udělat všechno. Třeba i napodobit Maradonu s jeho "božskou rukou". Pro mě jasná remíza.

Má v Česku podle vašeho odhadu víc fanoušků FC Barcelona, nebo Real Madrid?
Aktuálně bych si tipnul Barcelonu, která v posledních letech získala řadu trofejí, což představuje pro některé lidi velký tahák. Z některých článků na českých sportovních portálech navíc cítím určitou nevraživost k Realu, a to především kvůli velkým loňským nákupům. Nepřidávaly tomu ani skandály kolem Cristiana Ronalda, který ale na druhou stranu také dokázal k Realu Madrid přitáhnout hodně lidí, což jsem jako administrátor českého webu Realu pocítil velkým vzrůstem návštěvnosti.

Autor: Petr Adam