Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Fanouškům Sparty došla trpělivost

Sport

  22:28
PRAHA - Fotbalisté pražské Sparty hned po prohraném derby se Slavií na vlastní kůži pocítili velkou zlobu svých fanoušků. Ti se nehodlali smířit s prohrou a už během utkání vyzývali k demisi sparťanského šéfa Daniela Křetínského a hromovým pokřikem "Hráči ven," počastovali i fotbalisty samotné. To samé se opakovalo i po závěrečném hvizdu před stadionem, kde museli rozvášněný dav uklidňovat i policisté.

Fanoušci Sparty před derby u stadionu. Radikální příznivci Letenských se zdrželi i po něm. foto: ČTK

Výhružné vzkazy a rány z několika dělbuchů však doléhaly až před šatnu sparťanů. Na prostranství pod okny vedení klubu se rozsvítila i světlice. Skleslí hráči si uvědomovali, že situace v klubu je po špatných výsledcích kritická.

"Chce se mi brečet. Těžko hledat slova v takové situaci. Strašné, strašné," soukal ze sebe kapitán Petr Voříšek, když z dálky poslouchal hukot nespokojených fanoušků. Voříšek před utkáním burcoval odhodlanými výroky, ale po pokaženém derby klesli letenští ještě níž. "Vůbec nevím, kudy z toho ven. Snad se z toho za dva týdny během reprezentační pauzy alespoň trochu dostaneme. Ale teď sedíme v šatně, je tam ticho a všichni mají hlavy dole," povzdechl si Voříšek, který se spoluhráči už v šesti zápasech po sobě nepoznal radost z vítězství.

Už před derby byli sparťané pod tlakem. Tříbrankový debakl v Liberci a následné vyřazení s Dinamem Záhřeb z Poháru UEFA hráče uvrhly v nemilost fanoušků. V kotli radikálního jádra před duelem se Slavií se třepotal velký transparent s nápisem požadujícím vítězství. Vedle slůvka "NEBO" byly vyvedené postavy se zahalenými tvářemi se zkrvavenými sekerami.

Drsný vzkaz, že hráče může čekat v případě dalšího neúspěchu tvrdá odplata. A ta přišla, byť zatím jen ve verbálním vydání. "Co to bylo, co to bylo. Vraťte nám Spartu," křičeli diváci po utkání. Radikální příznivci v minulosti už několikrát kamenovali autobus s hráči, nyní zatím k fyzickým útokům nedošlo. Ale hráči pro jistotu ještě dlouho po utkání zůstávali v útrobách stadionu.

Uznali, že derby zpackali. Čtyřbrankovým debaklem na domácí půdě fanoušky pobouřili ještě víc. "Máme za sebou hrozně krutý týden. Něco podobného jsem snad ještě nezažil," řekl záložník Kamil Vacek. "A je jasné, že cítíme nespokojenost z publika. Konec derby jsem proseděl na lavičce, tak si toho nejde nevšimnout," komentoval reakce sparťanského publika Vacek, autor jediné dnešní sparťanské branky.

Sám si prý nepředstavoval, jak trpký bude mít dnešní zápas konec. "Udělali jsme si to těžké už tím, že jsme prohrávali o dvě branky. Začátek jsme vůbec nezvládli," líčil Vacek. Když těsně po druhém sparťanském gólu snížil, věřil ve zvrat. Ale mýlil se. "Čekal jsem, že by nás ten gól mohl nakopnout. Obrovská škoda, že pak Karol Kisel neproměnil velkou šanci. Kdyby vyrovnal, mohlo to dopadnout úplně jinak. Ale Slavia byla lepší, my jsme to nezvládli," litoval Vacek.

Sparťany čeká hektická reprezentační pauza a také fotbalisté tuší, že následující dny poznamená dusná atmosféra. "Každý si musí sáhnout do svědomí, jestli dělá pro úspěch všechno. Je to jen a jen naše vina, trenér za to nemůže," zastal se Vacek kouče Vítězslava Lavičky, jehož pozice je po dnešku hodně ohrožená.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...