130 let
Fanoušky Jablonce stíhá policie za protiislámský transparent.

Fanoušky Jablonce stíhá policie za protiislámský transparent. | foto: supporters.cz

Prase s Koránem. Fanoušky Jablonce stíhá policie za protiislámský transparent

Sport
  •   14:02
JABLONEC/PRAHA - Příznivci fotbalového Jablonce při nedělním utkání proti Bohemians 1905 vyvěsili provokativní transparent, který uráží muslimy. Případem už se zabývá policie. Fanoušci jsou podezřelí z podněcování nenávisti vůči skupině osob.

Na případ upozornil deník MF Dnes, který získal i vyjádření policijení mluvčí Vlasty Suchánkové: „Kolegové mají fotodokumentaci i záběry z kamer. Dotyční jsou podezřelí ze spáchání trestného činu. Potřebujeme ještě posudek znalce z oboru extremismu.“

Na obřím plakátu je vyobrazená blonďatá žena se štítem s nápisem Europa, jenž vyhání vousatého vepře s turbanem na hlavě a koránem zpět do Turecka.

VIDEO: V Bulharsku řádili fotbaloví chuligáni. Hráče napadli přímo na hřišti

Jablonecký klub se od celého incidentu důrazně distancuje. „Rádi bychom se omluvili za nedůstojné chování části našich fanoušků všem menšinám, které tento obrázek mohl pobouřit,“ uvedl mluvčí klubu Štěpán Hanuš.

Choreo se prý původně připravovalo už na čtvrteční duel Evropské ligy proti Kodani, tehdy mělo však jinou – mnohem mírnější –  podobu. Delegát UEFA ho přesto zamítl. 

Klub tedy svolil, že ho fanoušci mohou použít během nedělního ligového utkání. Do té doby se však choreo předělalo do současné podoby. 

„Motiv chorea byl dokreslen o pravou část, což bereme jako podraz. Do budoucna rozhodně přijmeme důsledná opatření, aby k podobným incidentům již nedocházelo,“ doplnil Hanuš.

Autor: lso