Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Favorité postupují: čtvrtfinále Ligy mistrů si zahraje Chelsea i Real

Sport

  22:42
PRAHA - Fotbalisté Realu Madrid po sedmi letech postoupili do čtvrtfinále Ligy mistrů. V dnešní odvetě osmifinále porazili doma Lyon jasně 3:0 a oplatili mu loňské vyřazení ze stejné fáze soutěže.

Real Madrid - Lyon (fotbalisté Realu slaví) foto: Reuters

První zápas skončil 1:1. Dál jde i Chelsea s Petrem Čechem, které po výhře 2:0 v Kodani stačila na Stamford Bridge bezbranková remíza. Hostům chyběl potrestaný český obránce Zdeněk Pospěch.

Real mocně toužil v osmém vzájemném zápase s Lyonem dosáhnout na první vítězství a konečně zlomit osmifinálové prokletí z předešlých sezon. Po nadějné remíze 1:1 z úvodního souboje začal aktivně a hostující branku zasypal během úvodního dějství sprškou střel. Blízko ke gólu měli Marcelo i Ronaldo, ovšem brankář Lloris se dlouho překonával.

V 37. minutě se už zaplněný stadion Santiaga Bernabeua dočkal gólu. Marcelo si na hranici vápna narazil s Ronaldem, položil si dva hostující obránce a s trochou štěstí prostřelil Llorise. Následně mohl svému bývalému klubu zasadit druhý gólový úder Benzema, ovšem radost z vydařené hlavičky mu zkazil praporek pomezního rozhodčího.

Po přestávce Real aktivní obranou nepouštěl hosty do tlaku a naopak sám hrozil z rychlých protiakcí. V polovině druhé půle bylo rozhodnuto. Za chybujícího Crise si zaběhl Benzema a samostatný únik na Llorise chladnokrevně proměnil v pojišťující trefu. Proti bývalému klubu se prosadil už v prvním duelu ve Francii a dnes si připsal šestou branku v posledních čtyřech zápasech Ligy mistrů.

"Bílému baletu" se nakonec podařilo vyrovnat nejtěžší porážku, kterou s Lyonem v předešlých sedmi duelech utrpěl. Na 3:0 uzavřel skóre v 76. minutě Di María. Real protáhl sérii bez prohry v soutěži na devět zápasů a jeho kouč José Mourinho dál může snít o tom, že se stane prvním trenérem, jenž vyhraje Ligu mistrů se třemi různými kluby.

Čechova Chelsea v odvetě jen remizovala
Chelsea se s vědomím dvoubrankového náskoku zbytečně netlačila do ofenzivy, přesto si vytvořila několik dobrých šancí. Hostující obraně bez potrestaného Pospěcha dělal problémy především Žirkov, který se nejprve sám dostal do zakončení a pak připravil možnost pro Anelku. Gólman Wiland však dobře zasáhl. Jeho protějšek mezi tyčemi Čech příliš práce neměl. Nejvíce mu zatrnulo v 26. minutě, kdy ho po N'Doyeho střele z přímého kopu zachránila tyč.

V druhé půli Chelsea s přehledem kontrolovala hru a nemuselo ji příliš mrzet, že ani z největších příležitostí neskórovala. Mikelově hlavičce se postavilo do cesty břevno a netrefil se ani Torres, který se po příchodu z Liverpoolu do londýnského klubu stále nemůže střelecky prosadit. O složení čtvrtfinálových dvojic Ligy mistrů rozhodne páteční los ve švýcarském Nyonu. První čtvrtfinálové zápasy jsou na programu 5. a 6. dubna, odvety se hrají o týden později.

Odvetná osmifinálová utkání fotbalové Ligy mistrů

Real Madrid - Olympique Lyon 3:0 (1:0)
Branky: 37. Marcelo, 66. Benzema, 76. Di María. Rozhodčí: Skomina (Slovin.). Diváci: 70.034. První zápas: 1:1, postupuje Real.

Chelsea - FC Kodaň 0:0
Rozhodčí: Moen (Nor.). Diváci: 36.454. První zápas: 2:0, postupuje Chelsea.

Postupující do čtvrtfinále: Chelsea, FC Barcelona, Inter Milán, Manchester United, Real Madrid, Schalke 04, Šachtar Doněck, Tottenham.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!