Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Další Blatterův průšvih? Zajímá se o něj FBI kvůli korupčnímu skandálu z 90. let

Sport

  10:45
LONDÝN - FBI prověřuje roli Seppa Blattera v úplatkářském skandálu z 90. let, do něhož byl zapleten i jeho předchůdce ve funkci předsedy Mezinárodní fotbalové federace Joao Havelange. Uvádí to britská stanice BBC, jež o tomto tématu v pondělí večer odvysílá dokument ve svém programu Panorama.

Sepp Blatter na kongresu FIFA. foto: Reuters

BBC má údajně důkazy o tom, že Blatter věděl o milionech dolarů na úplatcích, které inkasovali členové FIFA od sportovní marketingové firmy ISL výměnou za televizní a marketingová práva. ISL takto v 90. letech minulého století vyplatila až 100 milionů dolarů.

Havelange po provalení skandálu rezignoval na funkci čestného předsedy FIFA. V roce 2013 etická komise vyšetřovala i Blattera, jenž ale popřel, že by o úplatcích věděl, a byl očištěn.

Byl jsem blízko smrti, ale zazpíval mi anděl, prohlásil odstupující šéf FIFA

BBC však tvrdí, že viděla dopis, pravděpodobně napsaný Havelangem, jenž naznačuje, že Blatter o platbách věděl a nic proti tomu nepodnikl.

V dopise se údajně píše, že Blatter měl „plnou povědomost o všech aktivitách“. Dopis je přiložen k požadavku FBI na pomoc švýcarských úřadů při vyšetřování korupčního skandálu kolem ISL.

Devětasedmdesátiletý Blatter skončí příští rok v čele FIFA. V současnosti je na 90 dní suspendován mimo jiné kvůli podezřelé platbě Michelu Platinimu, kvůli níž nesmí vykonávat svou činnost ani současný předseda UEFA. Etická komise by měla o jejich případu jednat v polovině měsíce.

Autor: