Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Fenerbahce se bránilo marně. Tým obránce Kadlece byl vyloučen z EL

Sport

  12:36aktualizováno  13:48
LAUSANNE (Švýcarsko) - Fotbalový klub Fenerbahce Istanbul, v němž působí i český obránce Michal Kadlec, neuspěl u sportovní arbitráže CAS s odvoláním proti dvouletému vyloučení z evropských pohárů kvůli korupci. O tom, kdo ho nahradí v Evropské lize, by měla UEFA podle svého webu rozhodnout ve čtvrtek odpoledne.

Smutní fotbalisté Fenerbahce, zleva Gökhan Gönül, brankář Volkan Demirel a Joseph Yobo

Fenerbahce bylo z pohárů vyřazeno už na konci června, po odvolání k arbitráži ale dostalo do vyřešení případu možnost startovat v předkolech Ligy mistrů. V nich prošlo až do závěrečných bojů o místo v základní skupině, pak ale nestačilo na Arsenal. Tým trenéra Ersuna Yanala se tak měl představit v Evropské lize. Istanbulský celek byl podruhé potrestán za korupční aféru z roku 2011, kdy kvůli ní také přišel o Ligu mistrů. Ústřední postavou skandálu je prezident Fenerbahce Aziz Yildirim, jenž podle vyšetřovatelů zmanipuloval 19 zápasů a byl za to odsouzen k téměř sedmi letům vězení.

Čeští fotbalisté Michal Kadlec (vpravo) a Libor Kozák

Fenerbahce je druhým týmem vyloučeným z probíhajícího ročníku Ligy mistrů. Arbitráž nedávno zamítla odvolání Metalistu Charkov, který poté v posledním předkole prestižní soutěže nahradil PAOK Soluň. Řecký klub, za který nastupuje český útočník Tomáš Necid, však vypadl s Schalke 04. Charkov byl potrestán poté, co byl potvrzen pětiletý zákaz činnosti pro bývalého sportovního ředitele klubu Jevhena Krasnikova, jenž na jaře 2008 pomohl ovlivnit ligový zápas proti Lvovu.

Za korupci tehdy dostala tří- až pětileté tresty také šestice fotbalistů. Ukrajinský vicemistr se sice odvolal, na rozdíl od Fenerbahce však neuspěl ani s dočasným navrácením do Ligy mistrů.  Po Fenerbahce a Charkovu se bude arbitráž zabývat ještě odvoláním Besiktase Istanbul, který byl kvůli uplácení potrestán ročním zákazem startů v pohárech. Klubu, v němž působí stoper Tomáš Sivok, by měl CAS oznámit verdikt v pátek, tedy den po odvetném utkání předkola Evropské ligy s Tromsö. První zápas vyhrál norský celek doma 2:1.

Autoři: ,