Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

FIFA na ně nezapomněla. V nominaci na fotbalistu roku i Özil, Alexis a Kanté

Sport

  15:57
LAUSANNE - Ve třiadvacetičlenné nominaci na nejlepšího fotbalistu světa v anketě FIFA jsou tři jiní hráči než v třicetičlenném seznamu ankety Zlatý míč. Mezinárodní federace zařadila mezi kandidáty i N’Gola Kantého z Chelsea a dvojici z Arsenalu Mesut Özil a Alexis Sánchez, které časopis France Football opomněl.

FIFA na Mesuta Özila nezapomněla. foto: Reuters

Naopak z hráčů, které zařadil francouzský časopis na seznam, z něhož budou vybírat vítěze novináři, se do výběru na cenu FIFA nevešli dva portugalští mistři Evropy Pepe a Rui Patrício, dvojice z Atlética Madrid Diego Godín a Koke, duo z Juventusu Turín Paulo Dybala a Gonzalo Higuaín, francouzský gólman Hugo Lloris z Tottenhamu, útočník Dortmundu Pierre-Emerick Aubameyang a překvapivě i Thomas Müller z Bayernu Mnichov.

Žádné výrazné překvapení se však v nominace neobjevilo. Znovu se nedostalo na žádného českého fotbalistu.

FIFA vyhlásí vítěze ankety 9. ledna na tradičním ceremoniálu v Curychu. Poprvé do hlasování zapojí i fanoušky, kteří budou o vítězi rozhodovat společně s trenéry a kapitány reprezentací a novináři. Hlasování odstartuje 4. listopadu a bude ukončeno 22. listopadu. Následně 2. prosince FIFA zveřejní užší tříčlennou nominaci.

FIFA v posledních šesti letech anketu vyhlašovala spolu s časopisem France Football jako Zlatý míč FIFA. Letos se však ankety znovu osamostatnily. France Football vyhlásí Zlatý míč 13. prosince.

Nominace na cenu FIFA pro nejlepšího fotbalistu světa

Sergio Agüero (Arg./Manchester City), Gareth Bale (Wales/Real Madrid), Gianluigi Buffon (It./Juventus), Cristiano Ronaldo (Portug./Real Madrid), Kevin De Bruyne (Belg./Manchester City), Antoine Griezmann (Fr./Atlético Madrid), Zlatan Ibrahimovic (Švéd./Manchester United), Andrés Iniesta (Šp./Barcelona), N’Golo Kanté (Fr./Chelsea), Toni Kroos (Něm./Real Madrid), Robert Lewandowski (Pol./Bayern Mnichov), Rijád Mahriz (Alž./Leicester), Lionel Messi (Arg./Barcelona), Mesut Özil (Něm./Arsenal), Luka Modrič (Chorv./Real Madrid), Manuel Neuer (Něm./Bayern Mnichov), Neymar (Braz./Barcelona), Dimitri Payet (Fr./West Ham), Paul Pogba (Fr./Manchester United), Sergio Ramos (Šp./Real Madrid), Alexis Sánchez (Chile/Arsenal), Luiz Suárez (Urug./Barcelona), Jamie Vardy (Angl./Leicester).

Autor: