Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Finále, které chce vidět přes dvě stě tisíc lidí. Fanoušek Liverpoolu na něj jel Škodou favorit

Sport

  6:00
PRAHA - Pro Tottenham je to životní zápas, pro Liverpool zase šance odčinit loňský neúspěch s Realem. Kdo v dnešním anglickém finále Ligy mistrů uspěje?

Dočkají se fanoušci Liverpoolu výhry na rozdíl od minulého ročníku? foto: Reuters

Liverpool, nebo Tottenham? Kdo ovládne nečekaný anglický souboj?

Tohle finále chce vidět každý. Například liverpoolský fanoušek Simon Wilson se do jeho dějiště v Madridu vydal Škodou Favorit z roku 1994, za níž zaplatil v přepočtu pouhých 1200 korun. 

Urazil v ní se svým bratrem a obrovským fandou Totenhamu přes 2000 kilometrů, aby mohli duel svých milovaných týmů zažít. To je jen jeden z příkladů, jak obrovský je zájem o dnešní bitvu na stadionu Atlétika.

A i když na rozdíl od fandů Chelsea a Arsenalu, kteří dostali na středeční finále Evropské ligy v Baku dohromady jen 12 tisíc vstupenek, má nyní každý z táborů solidních 16 613 lístků a další čtyři tisíce šly do volného prodeje. 

Lucas Moura slaví branku.

Do Madridu údajně vyrazil prý minimálně třikrát tolik Angličanů, než je kapacita stadionu (67 829 diváků).

Není divu. Vždyť pro fanoušky Tottenhamu jde vůbec o první finále nejlepší klubové soutěže, Liverpool je zase velkým favoritem, takže případných oslav v centru Madridu se chce zúčastnit až dvě stě tisíc lidí.

Tím samozřejmě vznikají obrovské potíže v logistice. 

Britská letecká společnost Thomas Cook například svým zákazníkům poměrně pozdě sdělila, že některé lety se v sobotu vinou velké vytíženosti nedostanou do španělského metropole dřív jak čtyři a půl hodiny před zápasem. 

Příznivci Spurs si přitom charterový let kupovali s vědomím, že se jedná o ranní přesun. Oproti běžnému provozu je ve vzdušném prostoru Velké Británie mezi pátkem a nedělí pořádně rušno. Celkem je v těchto dnech naplánováno 800 speciálních letů.

Fanoušci obou týmů i samotné kluby si uvědomují, že šance na úspěch je veliká. Jak Liverpoolští, tak Londýnští totiž považují soupeře při absenci hegemonů z Realu Madrid, Barcelony, Juventusu, Manchesteru City či Bayernu Mnichov za velice hratelného.

Přitom Liverpool v cestě do finále vyřadil vedle Porta právě Bayern a v semifinále Barcelonu, když v odvetě výhrou 4:0 senzačně otočil předchozí porážku 0:3.

Tottenham zase po Dortmundu ve čtvrtfinále odklidil z cesty Citizens a v semifinále Ajax Amsterdam, který poslal z cesty jak loňského finálového přemožitele Liverpoolu Real Madrid, tak největšího favorita soutěže z Juventusu. 

Fernando Llorente z Tottenhamu slaví gól proti Manchesteru City
Brankář Liverpoolu Alisson Becker.

A i když Tottenham v úvodním semifinále padl s Ajaxem 0:1 a v poločase odvety prohrával 0:2, díky hattricku Lucase Moury se těšil z historického postupu.

„Jestli jsem snil o tom, že pozvednu nad hlavu pohár pro vítěze Ligy mistrů? Lhal bych, kdybych řekl, že nikoli,“ uvedl kapitán Tottenhamu Harry Kane, který by se měl vrátit do sestavy po zranění kotníku.

„Nechceme znovu zažít to, co minulý rok. Prohrát finále je bolestné. Ale vzali jsem si z toho hodně zkušeností a snad je teď dokážeme zúročit,“ řekl klíčový bek Liverpoolu Virgil van Dijk.

Ve druhém anglickém finále v historii soutěže (tím prvním byl duel Manchesteru United a Chelsea v roce 2008) a sedmém finále dvou týmů z jedné země je podle sázkových kanceláři jasným favoritem Liverpool - vždyť si o trofej zahraje už podeváté. 

Navíc v obou zápasech Premier League v této sezoně Tottenham zdolal 2:1. Spurs naopak porazili Liverpool jen jednou z posledních 14 duelů.

Zlomí statistiku právě ve finále?