Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Fiorentina porazila Slavii

Sport

  0:21
FLORENCIE - Postup do prestižní Ligy mistrů se fotbalistům pražské Slavie vzdálil. Ve třetím předkole dnes český mistr podlehl ve Florencii domácí Fiorentině 0:2 a za čtrnáct dnů bude muset vstřelit italskému soupeři alespoň tři góly, aby si zajistil právo hrát lukrativní soutěž. Branky vítězů dnes dali kanonýři Mutu a Gilardino.

Vaniak měl práce dost. foto: Lidové noviny

Trenér Slavie Karel Jarolím vsadil na osvědčený model z minulého ročníku a vyztužil zálohu, do níž postavil pět hráčů, a na hrotu útoku se pohyboval pouze Šenkeřík. Už záhy ale mohl začít taktiku měnit. Ve třetí minutě totiž Latka fauloval rumunského kanonýra Mutua, ten se sám postavil k trestnému kopu a z dvaceti metrů poslal míč přesně do růžku Vaniakovy branky, který vzduchem plachtil marně.

Slavii rychle obdržená branka zaskočila, ale přesto se snažila hrát aktivně. Nepřesnosti v útočné fázi na zničeném trávníku po nedávném koncertu ale její hráče do šance nepustily. Naopak fotbalisté italského celku působili sebevědomým dojmem a vůbec na nich nebylo znát, že hrají první mistrovské utkání v sezoně. Byla patrná jejich technická převaha, rychlá kombinační hra dělala Slavii hodně starostí, naopak obrana řešila i každý náznak nebezpečí s jistotou a klidem.

Postupem času se hra ve středu hřiště celkem vyrovnala, ale v koncovce byli domácí nebezpečnější. Po půlhodině hry pronikl dravý Vargas až do slávistické šestnáctky, ale míč mu utekl do zámezí, vzápětí napřáhl z dálky Kuzmanovič a jeho přízemní střela těsně minula branku.

Před přestávkou domácí zvýšili obrátky a ve 41. minutě Latka zblokoval Gilardinovu střelu v posledním momentu na roh, vzápětí po centru Kuzmanoviče mířila hlavička stejného hráče vedle.

Do druhého poločasu vstoupili domácí opět hodně aktivně. Nejprve po závaru před brankou odkopl míč z vápna Gebre Selassie, vzápětí Peruánec Vargas tvrdě vypálil po přiťuknutí Mutua z přímého kopu, ale Vaniak si tentokrát se střelu dokázal poradit a vyrazil ji na roh.

Po necelé hodině ale už dalšímu gólu nezabránil. Slávistická obrana nedokázala odvrátit rohový kop, míč propadl ke zcela volnému Gilardinovi a posila z AC Milán se poprvé ve fialových barvách zapsala mezi střelce. O šest minut později mohl být rozdíl třígólový, když po centru z levé strany nejdříve vystřelil Santana a odražený míč napálil Gilardino, ale v obtížné pozici namířil přímo do náruče Vaniaka.

Gólem hrozila i situace v 73. minutě a domácí se po ní u rozhodčího dožadovali změny skóre. Mutu zahrál roh, nepovedený centr však u přední tyče prošel přes dva slávistické hráče a Vaniak jej vyrazil až v poslední chvíli nad brankovou čárou. O dvě minuty později byl v obrovské šanci po rohovém kopu Kröldrup, ale metr před brankou si šlápl na míč, takže výsledek už se nezměnil.

Výsledek:

Fiorentina - Slavia Praha 2:0 (1:0)

Branky: 3. Mutu, 58. Gilardino. Rozhodčí: Webb - Cann, Mullarkey (všichni Angl.). ŽK: Belaid. Diváci: 32.560.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.