Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Forma Čecha? Roli hraje i helma

Sport

  16:20
PRAHA - Na poslední chvíli uviděl volného Berbatova, instinktivně se vrhl po jeho střele, jenže míč se od něj k překvapení všech pouze odrazil k Parkovi a ten snadno poslal Manchester United do vedení.

Petr Čech foto: DIMITAR DILKOFF AFP

Český gólman Petr Čech ve službách Chelsea předvedl v nedělním šlágru anglické fotbalové ligy další rozporuplný zákrok, který znovu rozpoutal diskusi o jeho aktuální formě. Byla to minela? Možná. Hloupý gól? Určitě.

„Myslím, že to chyba nebyla. V televizi to vypadá, že to byla lehká střela, ale Petr to neměl jednoduché. Přesouval se z jedné strany na druhou, navíc střelu dostal pod sebe,“ hájí gólmana trenér plzeňských brankářů Josef Čaloun.

Pokud by stejný gól inkasoval kterýkoliv jiný brankář, jeho zákrok by zapadl. Jenže chyby, byť malé, se u Čecha neodpouštějí.

Od anglického deníku Guardian například dostal spolu s Maloudou a Anelkou nejhorší známku ze všech hráčů Chelsea. „Škodí mu, že ho všichni vynášejí do nebe. Když budete o někom říkat, že je nejlepší na světě, pomalu mu začnete přát, aby taky udělal nějakou chybu,“ upozorňuje bývalý brankář Jan Poštulka.

Jisté je, že Čech v posledních měsících nezáří tak jako kdysi. Mohla to být náhoda, ale tak laciný gól by normálně nepustil. Co se s českou brankářskou jedničkou děje?

Jedno z vysvětlení může být v jeho hlavě. Lépe řečeno v přilbě, která od předloňského zranění chrání Čechovu lebku. „Jsem stoprocentně přesvědčen, že mu ta přilba vadí. Nemůže v ní tak dobře vidět ani slyšet, určitě ho částečně limituje,“ tvrdí Poštulka.

Od loňského ledna, kdy se do branky poprvé postavil s přilbou na hlavě, Čechovi mírně vzrostl průměr inkasovaných gólů na zápas. Rozdíl je však víc patrný jinde – u českého gólmana ubylo „zázračných“ zákroků a přibylo chyb. Mementem zůstává jeho minela na Euru v utkání s Tureckem.

„I když Petr říká, že je na přilbu zvyklý, musí být pro něj pořád něčím nezvyklým,“ míní bývalý reprezentační gólman Pavel Srníček. „Když budu mluvit za sebe, nikdy bych se s tou přilbou do branky nepostavil,“ souhlasí Poštulka.

Svést na přilbu všechny výkyvy Čechovy formy by nebylo spravedlivé. V Chelsea se dvakrát vyměnili trenéři, obrana londýnského klubu už není tak pevná, jako bývala, a sám Čech musel letos na jaře nečekaně řešit problémy s očima.

S helmou ještě několik sezon „Myslím, že ho přilba neomezuje. Spíš mu dodává jistotu, aby nemusel jít do branky se strachem, že mu někdo prokopne lebku,“ tvrdí například Ladislav Maier, který se stará o brankáře Liberce.

Čech už na opakující se otázky o své přilbě začíná být alergický. „Asi bych se lépe cítil bez ní, ale je to rozhodnutí lékařů. Ještě několik sezon ji prý musím mít,“ říkal gólman letos v únoru.

Nejlepší odpověď na otázku, jak velkým handicapem je pro něj přilba, však nabídl sám Čech před sedmi týdny. V přípravném utkání v Moskvě se tehdy kopaly penalty a Čech jim čelil bez helmy. Poprvé po roce a půl.

Autor: