Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Plzeň - Sparta 0:1, první prohra lídra, rozhodl Pavelka. Chorý unikl vyloučení

Sparťané slaví gól svého kapitána Davida Pavelky proti Plzni. foto: Petr Eret, MAFRA

Plzeňští fotbalisté poprvé v ligovém ročníku prohráli, navíc doma. V utkání 15. kola je nachytala Sparta, která byla celkově lepším týmem. Šlágr rozhodl osm minut před koncem hostující kapitán Pavelka, po rohu střílel z voleje. Plzeňský útočník Chorý unikl červené kartě, když úmyslně hlavičkou trefil do čela protivníka Sörensena.
  19:01aktualizováno  20:01

Mistrovská Viktoria v nejvyšší soutěži poznala přemožitele po více než roce a 35 zápasech. Naposledy podlehla loni na Slavii.

Překvapilo, že zrovna se Spartou, která ve Štruncových sadech nevyhrála od srpna 2011. Z třinácti předchozích vzájemných zápasů Viktoria doma vyhrála jedenáct a dva skončily remízou.

Sparta napravila minulé selhání v derby. Rozhodující gól padl po rohovém kopu, což bylo také překvapení, protože standardky jsou silnou stránkou Plzně.

Mosquera prohrál vzdušný souboj s Minčevem, který prodloužil balon na zadní tyč a kapitán Pavelka se trefil krásně z voleje.

„Neproměnili jsme situace, které jsme si vytvořili a soupeř jednu standardku využil,“ konstatoval suše plzeňský kouč Michal Bílek.

Sparťané se na utkání vyspali mnohem líp než minule do derby, kde se ztrapnili 0:4. Byli aktivní, drželi míč a nebezpečně útočili.

„Přístup hráčů byl úplně jiný, kritiku po derby si vzali k srdci a na výkonu se to projevilo,“ řekl sparťanský kouč Brian Priske.

Změnil rozestavení i sestavu na třech místech, hosté byli lepším týmem, soupeři nepůjčovali míč a dvacet minut se hrálo takřka na jednu bránu. Z velké aktivity však vytěžili jen nepřesnou střelu Kuchty.

Domácí zaskočilo, že soupeř vyrukoval se třemi stopery. Wingbeci Mejdr se Zeleným hodně podporovali ofenzivu a dostávali se za obranu, která nestíhala hráče pokrývat.

Největší šanci prvního poločasu si hosté vytvořili až ve chvíli, kdy domácí hru vyrovnali.

Haraslín v 38. minutě prošel přes tři hráče středem pole, pak však zahnal Kuchtu. Ten dokázal od zadní čáry odcentrovat, Mejdr hlavou vrátil míč před bránu a Zelený z pěti metrů hlavičkoval. Staněk na čáře však předvedl mimořádný reflex a míč vyrazil.

„Změnou rozestavení jsme chtěli zabránit tomu, aby soupeř sbíral odražené míče. Šli jsme pro vítězství a i díky rozestavení jsme měli větší kontrolu míče a měli víc šancí,“ řekl Priske.

Jhon Mosquera padá po souboji Davidem Pavelkou.

Domácí dlouho nepředvedli vůbec nic, odkopávali, byli nepřesní, pomalí. Pomohla jim akce po dvaceti minutách, kdy sparťané propadli na pravé straně, Kalvach měl spoustu času odcentrovat. Na malém vápně byl volný Pernica, sice dokázal hlavičkovat, ale už ne usměrnit míč na bránu.

Vzápětí zahrozil Kalvach po rohu. To bylo od domácích na dlouho zase všechno.

Nedařilo se jim, nepomáhaly jim ani dlouhé nákopy na Chorého. Když v závěru půle letěl další nepřesný míč, plzeňský útočník zřejmě frustrován průběhem duelu úmyslně hlavou trefil do čela protivníka Sörensena. Podíval se, kde dánského stopera má, viděl, že na míč nedosáhne, tak ho úmyslně trefil do hlavy.

Hlavní rozhodčí Černý nechal pokračovat ve hře, skandální ovšem bylo, že videoasistent Franěk v tom jeho zjevné pochybení neviděl. Chorý měl dostat červenou kartu.

Když to v poločase sparťané zjistili, při cestě na druhou půli v tunelu hlavnímu sudímu Černému vyčítali, že hrubě chyboval. Černý první plzeňský faul odpískal až v 58. minutě a to Chorému, který u autové čáry poslal k zemi Haraslína.

V druhé půli se domácí připomněli přízemní střelou Vlkanovy, kterou Kovář v pohodě kryl. Blíž ke gólu měli hosté, po centru Sadílka z přímého kopu se utrhl obraně Zelený, ale z nadějné pozice hlavičkoval vedle.

Víc s míčem hráli hosté, ale už nedokázali obranu tak překvapovat a přečíslovat jako v první půli.

Tak zahrozili domácí z rohu, když centr prodloužil Pernica, ale Havel na zadní tyči byl tak překvapený, že nedokázal reagovat.

Paradoxně pak z rohu skórovali hosté. Kdy Plzeň naposled inkasovala po standardce?

Pavelka mohl po další standardce přidat druhý gól, ale střílený Sadílkův centr usměrnil mimo.

Domácí vystřídali, na hrot poslali i stopera Hejdu, ale žádnou možnost k vyrovnání neměli, ani tlak si nevytvořili.

„Vítězství pro nás zmanená hodně. Ukázalo se, že můžeme měřit s nejlepšími a zvládat velké zápasy,“ jásal Priske.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!