Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Dvě penalty v závěru a Sparta je první, druhá Slavia. Jablonec o záchranu

Sport

  14:50aktualizováno  2. května 10:37
V zápasech prvního i druhého týmu tabulky více než desetiminutové nastavení. A obrovské drama, které je dokonalou pozvánkou na startující nadstavbu: z první příčky do ní nečekaně vstoupí fotbalová Sparta, která i díky dvěma penaltám v závěru otočila utkání v Liberci na konečných 3:1, to Slavia doma s Hradcem Králové pouze remizovala 1:1.

Aktuální pořadí? První Sparta s 68 body, druhá Slavia s 66 body.

Dlouho to přitom vypadalo úplně jinak.

Sparta se bez pěti hráčů základní sestavy v Liberci trápila. A i když to nešlo ani Slavii proti Hradci Králové, nezdálo se, že se pozice na čele tabulky před nadstavbou změní.

Nečekaným sparťanským hrdinou je australský křídelník Mabil, jehož angažmá v Česku dosud hraničilo s fiaskem. Nedařilo se mu, nehrával, přesto měl v neděli dostatek sebevědomí, aby si v roli střídajícího hráče vzal balon do ruky při penaltě v poslední minutě.

Po faulu na rozběhnutého Kuchtu z puntíku nejprve srovnal na 1:1. V desáté minutě nastavení pak proměnil i druhý pokutový kop, jejž sudí Dominik Starý nařídil po intervenci VAR, u kterého seděla Jana Adámková a odhalila faul domácího Červa na Wiesnera při předchozí akci v pokutovém území. Hráči, trenéři i fanoušci přitom měli dlouho za to, že se u videa zkoumá pouze ostrý skluz hostujícího Vydry...

„Nevím, co tam paní Adámková vymyslela za druhou penaltu. Slyšíme, že VAR má vstoupit do zápasu jen v případě stoprocentní chyby, ale takových soubojů je tolik, že vždycky něco najdete,“ zlobil se liberecký kouč Luboš Kozel.

Nervózní konec byl plný hádek, strkanic i karet. Na konečných 3:1 pro Spartu pak upravil z poslední fotbalové akce utkání ještě Kuchta.

Sparta tak zase urvala body na poslední chvíli: jako v derby proti Slavii (3:3), jako minule proti Plzni (2:1), kdy kapitán Krejčí skóroval z penalty pro změnu ve čtrnácté nastavené minutě. Penaltou, kterou komise rozhodčích označila za chybně nařízenou, si pomohla i v posledním venkovním utkání na Slovácku (1:1).

A Slavia? Ta se mezitím v neděli doma trápila s Hradcem Králové, jenž coby první ligový tým v sezoně získal v Edenu bod.

„Domácí ztráta v sezoně přišla v nejméně vhodnou dobu, měli jsme to zvládnout lépe,“ litoval trenér Jindřich Trpišovský.

Po vedoucím gólu Kučery si vstřelil vlastní branku hostující Gabriel a trefa van Burena zkraje druhé půle kvůli ofsajdu neplatila. Další gól už červenobílí vzdor výrazné převaze nedali.

Ligovou „pole position“ proto před nadstavbou nabídli Spartě, jež vyhrála i bez řady tradičních opor. Trenér Brian Priske nemohl počítat s vykartovanými Krejčím a Zeleným, zranění jsou Čvančara, Kairinen i Sörensen a kvůli trestu za červenou kartu navíc nehrál ani bulharský náhradník Minčev.

Mimochodem, už ve středu se oba kandidáti na titul utkají také ve finále poháru na Letné. Pak Slavia doma podruhé během dvou týdnů přivítá Bohemians, Sparta pocestuje do Olomouce. A hned ve druhém kole nadstavby se oba pražští rivalové střetnou tváří v tvář: čtvrté derby v sezoně se bude hrát v sobotu 13. května opět na Letné.

První místo po základní části má pro Spartu kromě domácího prostředí v důležitém duelu ještě jednu nespornou výhodu: v případě rovnosti bodů na konci nadstavby by měla navrch bez ohledu na vzájemnou bilanci.

„Nic takového ale ligu zatím nikdy nerozhodlo, takže se pro nás nic nemění,“ uvedl Trpišovský. „Nové je akorát pořadí zápasů v nadstavbě,“ doplnil.

Mocný finiš Budějovic, Jablonec pouze o záchranu

Velkou radost ze svého nedělního výsledku mají i v Českých Budějovicích: výhra 3:1 nad předposledními Pardubicemi pro Dynamo znamená nečekaně brzkou záchranu.

Vždyť od 13. ligového kola se Budějovice vynořily nad příčky znamenající účast ve skupině o udržení pouze jednou. A nyní to v klíčové chvíli zvládly znovu.

Naději do posledního kola jim dal v týdnu pozdní gól Čermáka v Brně na 1:1, stejný hráč se nyní dvěma trefami podílel i na rozhodujícím domácím vítězství.

Odnesl to Jablonec, který v závěru sezony potkal zcela opačný osud. Zachráněný mohl být už ve středu, doma však neudržel pohodlné vedení nad Olomoucí, inkasoval dvakrát v poslední desetiminutovce, remizoval 2:2 a v neděli prohrál v Ďolíčku vysoko 1:4 s Bohemians.

Na jasném vítězství domácích, kteří nastoupili v zelených retrodresech, se gólem podílel i dvaačtyřicetiletý matador Jindřišek. Jabloneckému Hübschmanovi tak sebral titul nejstaršího střelce ligové historie.

Stejný počet branek viděli diváci v Olomouci, kde domácí Sigma „vytekla“ s ostravským Baníkem 1:4 a hattrickem se blýskl hostující Tijani.

Teplice dlouho držely vedení v Plzni, ale pět minut před koncem inkasovaly od domácího útočníka Chorého na 1:1. Na barážovou příčku se před nadstavbou propadlo Brno, které prohrálo 0:1 na Slovácku.

Alespoň bodově si po remíze v Boleslavi polepšil poslední Zlín, který rázem na předposlední Pardubice ztrácí už jen dva body.