130 let

Mistrovský tým sezony 2021/2022 Viktoria Plzeň. | foto: Petr Eret, MAFRA

Tipsport se diví: Proč fotbal tlačí nižší nabídku? U ligy chce nahradit Fortunu

Sport
  •   16:12aktualizováno  19:31
Zpráva, že vedení ligy vyjednává o prodloužení smlouvy s Fortunou, stávajícím titulárním partnerem, je zaskočila. Zástupci konkurenční sázkové kanceláře Tipsport totiž tvrdí, že nabízí o desítky milionů korun víc. Šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda však jejich čtvrteční vyjádření relativizuje a proti některým výrokům se v pátek důrazně ohradil.

Vedle boje o televizní práva se v českém fotbale schyluje také k přetahované o jméno generálního ligového sponzora.

Oba klíčové kontrakty vyprší za dva roky v létě 2024. A oba zajímají i sázkovou společnost Tipsport.

O televizní práva se hodlá ucházet prostřednictvím marketingové agentury BPA, kterou vlastní. Dlouhodobě navíc stojí také o post titulárního partnera celé soutěže a je ochotná kvůli tomu uvolnit minimálně 120 milionů korun ročně.

„Ligová fotbalová asociace i ligové kluby už byly s nabídkou seznámeny,“ píše Tipsport v tiskové zprávě zaslané médiím.

Reaguje na závěry ze středečního Ligového grémia, po němž předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda naznačil probíhající jednání o prodloužení kontraktu s Fortunou. Ta je důležitým partnerem českého fotbalu od roku 2016 a od sezony 2018/19 její jméno nesou i obě nejvyšší soutěže.

„Dál se s Fortunou bavíme jednak o kompenzacích za covidové sezony, jednak o parametrech nové smlouvy,“ podotkl Svoboda s tím, že obě strany preferují natažení spolupráce o jeden rok. „Věříme, že budeme schopni během jednoho či dvou týdnů dospět k dohodě a následně celou věc předložíme klubům k vyjádření.“

Rozhodčí Miroslav Zelinka u monitoru, který během utkání Pardubic s Českými...
Fanoušci Slavie zvedají ruce nad hlavu, domácí tým právě vstřelil gól v derby...

Současný kontrakt s Fortunou přináší Ligové fotbalové asociaci do kasy ročně necelých 80 milionů korun. Podle zákulisních informací je sázková kancelář připravena navýšit smluvní plnění zhruba na 100 milionů.

„Navíc není tajemstvím, že máme možnost případné skutečné konkurenční nabídky dorovnat,“ potvrzuje pro iDNES.cz mluvčí Fortuny Petr Šrain. „S Ligovou fotbalovou asociací jsme v posledních měsících diskutovali o různých možnostech, jakým způsobem by se náš vztah mohl dál vyvíjet,“ pokračuje.

„Do českého fotbalu investujeme prostředky v objemu jako žádná jiná společnost v historii. Nebudeme proto v tuto chvíli komentovat žádné konkrétní ani virtuální sumy. Jako seriózní partner ale samozřejmě v této otázce reflektujeme situaci na trhu, situaci v ekonomice a podobně,“ doplnil Šrain diplomaticky.

Za Tipsport kope i Tvrdík

To Petr Knybel, generální ředitel Tipsportu, vystupuje o poznání rázněji.

„Český fotbal si stěžuje, že má málo peněz. Slýcháme to od klubů i od samotné LFA, ovšem za situace, kdy její předseda otevřeně nabádá kluby, aby bez výběrového řízení odhlasovaly nižší nabídku, lze informacím o finančních problémech obtížně věřit,“ řekl.

Jeho postoj podporuje například Slavia, která přitom paradoxně sama intenzivně spolupracuje právě s Fortunou. Na vlastním webu ji uvádí mezi prémiovými partnery.

Přesto její pokračování v roli titulárního sponzora celé ligy za současných podmínek považuje za nepřijatelné.

„V klubech chybí finance na kvalitní trávníky, lize na kalibrovanou ofsajdovou čáru. Ale LFA si přesto může dovolit luxus jednat o prodloužení smlouvy za 90 milionů místo tendru s minimální nabídkou 120 milionů...“ píše Jaroslav Tvrdík, slávistický šéf.

K výběrovému řízení vyzývá rovněž Tipsport, jenž argumentuje i probíhajícím šetřením ligové televizní smlouvy s Pragosportem antimonopolním úřadem. Kdyby došlo k upřednostnění nižší nabídky, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže by se mohl začít zajímat i o další smluvní vztahy Ligové fotbalové asociace, varuje v tiskové zprávě.

„Věřím, že kluby se předsedy Ligové fotbalové asociace budou ptát, proč by měly samy sebe takto ošidit a v čím zájmu takové jednání je. Protože zájem klubů ani zájem fotbalu to není,“ dodává Knybel.

A reakce Fortuny? „Je bezpředmětné se konfrontovat s nabídkami, které nemají reálnou podstatu... Dokázali jsme, že fotbal podpoříme a podržíme i ve složitých dobách, že do kultivace a zlepšování odvětví investujeme i nad rámec sjednaných plnění a že kluby v další obchodní činnosti nesvazujeme nesmyslnými exkluzivitami.“

Totéž ostatně na dlouhodobé kooperaci oceňuje i samotná Ligová fotbalová asociace.

„Opakovaně jsme deklarovali, že příštího generálního partnera svých soutěží budeme vybírat ve veřejné soutěži. Tím však není vyloučeno, že se kluby LFA mohou rozhodnout, že s ohledem na mimořádné okolnosti související s covidovými restrikcemi se nejprve přikloníme k variantě narovnání vztahů se stávajícím partnerem, jenž se k nám v těžké době zachoval férově a vstřícně.“

Autor: Jiří Čihák