Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Fotbal čeká po skončení epidemie velký čas úspor, myslí si trenér Evertonu Ancelotti

Sport

  13:54
Neapol - Trenér fotbalistů Evertonu Carlo Ancelotti očekává, že nejen fotbal, ale i sport obecně čekají po odeznění pandemie koronaviru úspornější časy. Italský kouč je přesvědčen, že současná krize svět zásadně změní a fotbalisté se musejí připravit mimo jiné na nižší platy, protože ve sportu bude v blízké budoucnosti méně peněz.

Trenér Carlo Ancelotti. foto: Reuters

„Všichni teď prožíváme život, na jaký nejsme zvyklí, a to nás zásadně změní. Čekají nás omezení, fotbalem počínaje,“ řekl Ancelotti, jenž se Evertonu ujal v prosinci, pro list Corriere dello Sport. „Dnes je prioritou zdraví a omezení nákazy,“ dodal s tím, že termíny pro případné dohrání sezony ho momentálně vůbec nezajímají.

Současné úvahy o snižování platů a odměn, které někteří lidé označují za předčasné, podle něho brzy budou realitou. „Změní se celá ekonomika, a to na všech úrovních. Televizní práva budou nižší, hráči a trenéři budou vydělávat méně. I vstupenky budou levnější, protože lidé budou mít méně peněz,“ předpověděl.

Pokud bude možné sezonu dohrát, Ancelotti bude podle svých slov připravený. Vysmál se úvahám, že týmy budou potřebovat po pauze minimálně tři týdny na přípravu. „To je falešný mýtus,“ prohlásil a připomněl sezonu 2006/07, v níž se musel s Milánem po trestech v korupčním skandálu Calciopoli na poslední chvíli probojovat do Ligy mistrů z předkola.

„Musel jsem svolat hráče, kteří ještě byli na dovolené, protože za čtyři dny jsme měli nastoupit proti Crvené zvezdě. Cafú přiletěl 24 hodin před zápasem a odehrál pak 90 minut,“ uvedl. „A vzpomeňte si, jak to pak dopadlo v květnu,“ dodal s připomínkou finálového triumfu Milána.

Autor: