Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Dal gól, ale neslavil. Sivok ukázal v Turecku neobvyklé gesto

Sport

  6:30
ISTANBUL (Od našeho zpravodaje) - Dal důležitý gól za reprezentaci, ale neslavil ho. Z úcty k národu, který si zamiloval. Z úcty k zemi, kde sedmým rokem žije a fotbalem si vydělává. Český stoper Tomáš Sivok zaujal v Turecku netradičním gestem. Je snad první, kdo na mezistátní úrovni něco podobného udělal. Čechům tím pomohl k vítězství 2:1 v kvalifikaci o Euro 2016.

Hlavička a gól. Takhle Tomáš Sivok srovnával na 1:1. foto: Reuters

Že se neradují střelci proti svému bývalému klubu je běžné. V zápasech národních mužstev však jev nevídaný.

Běžela 15. minuta kvalifikačního utkání v Istanbulu, když si Sivok nejvýš vyskočil na centr Krejčího z rohového kopu a hlavou trknul míč pod břevno. „Altin kafa“ čili Zlatá hlava, což je jeho turecká přezdívka, udeřila.

Vyrovnal na 1:1 a rozběhl se k rohovému praporku. Pak zvolnil a rukou fanatickému publiku, které gólem umlčel, ukázal: „Slavit nebudu.“

Sivok totiž hraje za místní Besiktas, ale uznání má i mezi fanoušky konkurenčních Galatasaraye a Fenerbahce, na jehož stadionu se hrálo. „V životě jsem neudělal gesto, které by je vydráždilo. Kdybych to udělal v Istanbulu, rivalové si to zapamatují navždy,“ líčil.

Radost z úvodní trefy. Turky poslal do vedení přesnou hlavičkou Umut Bulut.
Hlavička a gól. Takhle Tomáš Sivok srovnával na 1:1.
Čeští fotbalisté oslavují vyrovnávací trefu do sítě Turecka.
Pavel Vrba gestikuluje směrem ke svým svěřencům.

Pamatovat si Sivokův gól bude především brankář Zengin Tolga. Jeho klubový spoluhráč je až reprezentační trojkou. Proti Česku chytal proto, že jeho dva konkurenti jsou zranění. „Ale Zengin je stejně jejich nejlepší brankář,“ tvrdil Sivok den před zápasem.

Před tureckými novináři ještě poděkoval trenéru Pavlu Vrbovi, že ho nominoval. Jednaatřicetiletý obránce totiž kvůli zranění kolene v národním mužstvu rok chyběl.

Nestishl ani zářijový úvod do kvalifikace proti Nizozemsku, protože pravidelně nenastupoval. Na Turecko už připraven byl. Kouč ho zařadil do základní sestavy místo Procházky, který v minulém zápasem rozhodně nezklamal, a vytvořil dvojici s Kadlecem, který hraje za Fenerbahce.

Po osmi minutách to na šťastný návrat nevypadalo, mezi oba stopery vběhl Ümit Bulut a centr prodloužil hlavou ke vzdálenější tyči. Turecké vedení však netrvalo dlouho, díky Sivokovi.

Nejen pro to se jeho zařazení ukázalo jako správný tah. Defenzívu dirigoval, spoluhráče burcoval, neudělal chybu. Neprohrál vzdušný souboj, precizní byl i na zemi.

Za reprezentaci se trefil počtvrté

Sivok platí dlouhodobě za reprezentační oporu, vždyť do lednového zranění z předchozích pětatřiceti zápasů chyběl jen ve třech, z nichž dva se odehrály v červnu 2011 na japonském turné, kam cestoval převážně druhý český výběr.

V Istanbulu dal svůj čtvrtý reprezentační gól, první od listopadu 2011. To bylo v baráži o předchozí evropský šampionát proti Černé Hoře.

Tenkrát Češi doma vyhráli 2:0, v následné odvetě 1:0 a postoupili. Teď kvalifikační boje teprve začínají. Jak byl Sivokův gól důležité, se ukáže až příští rok na podzim. To už bude jasné, jestli si zajistili účast i na turnaji 2016, který hostí Francie.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...