Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Stovky policistů, jednotky na koních i vrtulníky. Muži zákona dohlédnou na finále Konferenční ligy v Edenu

Pohár pro vítěze fotbalové Konferenční ligy, která vyvrcholí 7. června na stadionu v pražském Edenu. foto: ČTK

Na finále Evropské konferenční ligy mezi fotbalisty italské Fiorentiny a anglického West Hamu, které bude příští středu v pražském Edenu, dohlédne několik stovek policistů z pořádkové, kriminální, dopravní a cizinecké policie.
  14:04

Na bezpečnostních opatřeních se budou podílet také členové antikonfliktního týmu a jejich kolegové na koních, psovodi a letecká služba. Na policejním webu to v pátek uvedl mluvčí Jan Rybanský. Podle něj budou policisté sledovat pohyb a chování fotbalových fanoušků v české metropoli už několik dní před utkáním.

O trofej začnou fotbalisté hrát ve Fortuna Areně v Praze 10 ve středu v 21:00, pro návštěvníky bude stadion otevřen od 18:00. Finálový zápas je vyprodaný. Kapacita stadionu byla z 19 370 míst snížena na 18 000 a oba kluby pro své fanoušky obdržely přes 5000 vstupenek.

V souvislosti s utkáním policie upozorňuje obyvatele a návštěvníky Prahy na dopravní omezení, která budou ve středu nejen v okolí stadionu, ale také v okolí Výstaviště a na Letné, kde budou přes den otevřené fanouškovské zóny. Na Letenské pláni se sejdou příznivci West Hamu, fanoušci Fiorentiny pak na Výstavišti.

„Vzhledem k předpokládanému počtu fanoušků obou týmů v řádech tisíců je velmi pravděpodobné, že v okolí těchto zón budou během dne možné dopravní komplikace. Ty lze předpokládat i při jejich přesunu k fotbalovému stadionu v Edenu během dne,“ konstatoval mluvčí.

Podle něj největší omezení mají řidiči čekat v okolí stadionu, kde budou dočasně uzavřeny některé ulice. Do ulic U Slavie a U Vršovického hřbitova se řidiči nedostanou od středečních 14:00 do čtvrtečních zhruba 04:00, po stejnou dobu bude pro ně uzavřena i Vladivostocká ulice až ke Kubánskému náměstí. Vladivostocká ulice až po Amurskou ulici bude neprůjezdná od středečních 08:00 do čtvrtečních 04:00. V ulicích Gruzínská, Jerevanská, Kišiněvská, Amurská, Krasnojarská a Užocká bude obousměrný provoz a dopravu tam budou usměrňovat policisté, uvedl mluvčí.

Současně připomněl, že ze zákona není povoleno používat na stadionu ani mimo něj pyrotechniku. Pořadatelé budou diváky u vstupů do areálu kontrolovat, proto by měli přijít s dostatečným časovým předstihem.

Fotbalová asociace ČR (FAČR) již dříve informovala, že k letošní největší fotbalové akci v Česku se váže řada doprovodných programů. Před Rudolfinem bude den před zápasem a v den utkání vystavena vítězná trofej, s níž se zájemci mohou vyfotografovat. Na její úterní slavnostní vystavení se dostaví i předseda asociace Petr Fousek a ambasador soutěže Vladimír Šmicer. Už tento týden je trofej vystavena na Letišti Václava Havla. Na tomtéž místě a před Obecním domem budou od pátku do příštího čtvrtka umístěny její obří napodobeniny.

Na organizaci utkání se bude podílet přes 300 dobrovolníků, podle asociace to tak bude největší dobrovolnická akce v historii českého fotbalu. Pomáhat budou například s navigací fanoušků. „V den zápasu budou na letišti vyhrazené autobusy pro příznivce obou klubů, které pojedou přímo do určených Fan Meeting Pointů. Pro podvečerní cestu na stadion budou mít fanoušci Fiorentiny k dispozici speciální vlaky z Holešovic přímo do Edenu a kvůli příznivcům West Hamu bude výrazně posílena linka metra A. Po utkání navíc bude prodloužena jeho provozní doba až do 02:00,“ informovaly ve čtvrtek FAČR a pražský magistrát.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!