Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jihlava hledá cestu z krize. U týmu skončil trenér Rada i jeho asistent

Sport

  11:40aktualizováno  11:47
JIHLAVA/PRAHA - Ve fotbalové lize od začátku nového ročníku padl třetí trenér. Ke změně se odhodlala Jihlava. Vedení posledního týmu tabulky odvolalo Petra Radu i s asistentem Zdeňkem Kluckým. Radovým nástupcem se stal málo známý Roman Kučera, dlouholetý trenér mládežnických týmů v Jihlavě či reprezentační šestnáctky. Je to řešení jen do konce roku.

Trenér Jihlavy Petr Rada má problém. Jeho tým neboduje. foto: ČTK

Šestapadesátiletý Rada působil v Jihlavě deset měsíců. Loni v závěru listopadu nahradil Františka Komňackého a pod jeho vedením byla Jihlava jedním z nejlepších týmů jara.

Jenže start do nového ročníku týmu nevyšel, v devíti zápasech získal jen čtyři body za jednu výhru a remízu.

"Petr Rada a Zdeněk Klucký zaslouží velký dík za práci, kterou u nás odvedli. Sehráli důležitou roli v našem herním a výsledkovém vzestupu v uplynulé sezoně, kdy tým dovedli od sestupových starostí až k osmému místu. Bohužel nová sezona zůstává výrazně za naším očekáváním a my na nepříznivou situaci byli nuceni zareagovat," prohlásil Jiří Pech, předseda klubového představenstva.

Důvodem změny jsou výsledky a výkony.

"Uvědomujeme si, že naše současné tabulkové postavení má hlubší příčiny a není spojeno pouze s trenérským vedením mužstva. Cítíme však, že tým potřebuje okamžitý impuls, ke kterému jsme se rozhodli přistoupit."

Jihlava je třetím týmem, který v novém ročníku vyměnil trenéra. Plzeň v polovině srpna po třetím ligovém kole a po vyřazení v kvalifikaci o Evropskou ligu odvolala Dušana Uhrina mladšího, jehož nahradil Miroslav Koubek.

Příbram před po sedmém kole dosadila k týmu Pavla Tobiáše, jenž se stal nástupcem Petra Čuhela.

A jak se zatím ukazuje, obě změny se povedly. Plzeň se posunula na první příčku, Příbram pod novým koučem obě utkání vyhrála.

Tobiáš se v Příbramu k prvnímu mužstva přesunul od tamní mládeže, po stejné cestě kráčí i Roman Kučera v Jihlavě.

Kučera měl u mládeže úspěchy

V klubu působí už dvanáct let, postupně trénoval všechny mládežnické týmy od mladších žáků po juniorský tým. V letech  2010 a 2011 vedl českou reprezentaci do šestnácti let. Za rok 2013 byl vyhlášen nejlepším trenérem dorostenecké a juniorské kategorie. Je otcem současného jihlavského záložníka Tomáše Kučery.

„Příchod Romana Kučery představuje dočasné řešení maximálně do konce podzimní sezony. Vnímáme u něj zodpovědnost za další vývoj klubu a velké odhodlání pomoci Jihlavě ve složité situaci. Zároveň tak získáváme prostor k nalezení trenérské osobnosti, která bude zárukou dlouhodobé koncepční práce s týmem,“ zdůraznil Pech.

Autor: