130 let

Trénink fotbalistů Slavie | foto: Michal Šula, MAFRA

Fotbal v Česku může začít 25. května. Pokud LFA uspěje, mohlo by se hrát i v červenci

Sport
  •   15:11
Praha - Ligový výbor Ligové fotbalové asociace na dnešním jednání schválil, že 25. května bude znovuzahájena sezona první a druhé ligy, které jsou kvůli pandemii nového koronaviru přerušeny od března. Výbor požádá ligové grémium profesionálních klubů o to, aby se ročník mohl protáhnout přes 30. červen. LFA o tom informovala v tiskové zprávě.

Fotbalová liga spěje k pokračování. Jaké zájmy hájí Slavia, Sparta, Plzeň i televize O2 TV?

Profesionální soutěže v Česku - první a druhá liga - se zastavily krátce před polovinou března, kdy vláda kvůli pandemii vyhlásila nouzový stav. Ve čtvrtek kabinet vzhledem ke zlepšující se epidemiologické situaci v zemi uspíšil původní harmonogram uvolňování opatření a od 25. května povolil v omezeném počtu a bez diváků pořádání sportovních akcí.

Nejvyšší soutěž má za sebou nekompletních 24 dějství. Zbývá odehrát šest kol základní části, nadstavbu, která bude pro většinu klubů pětikolová, a baráž o účast v první lize. Tabulku vede obhájce titulu Slavia Praha o osm bodů před Plzní.

Srdjan Plavšič přichází na první společný trénink prvoligového fotbalového...
Guélor Kanga na prvním společném tréninku prvoligového fotbalového klubu AC...

„Dnes jsme se dohodli, že využijeme možnost, kterou nám dává uvolňování opatření, a sice, že od 25. května znovuzahájíme ligový soutěžní ročník,“ uvedl po jednání sedmičlenného ligového výboru předseda LFA Dušan Svoboda.

Výbor zároveň musí požádat ligové grémium, tedy zástupce všech 32 klubů první a druhé ligy, aby schválilo prodloužení sezony přes 30. červen. Na začátku července už totiž za běžných okolností oficiálně začíná nový ročník.

„Je to především z důvodu toho, že v případě startu 25. května není možné ročník do konce června dohrát. Budeme potřebovat ještě dohodu a souhlas většiny klubů první a druhé ligy. Věřím, že ho získáme a že zvítězí možnost dohrát stávající ligový ročník na hřišti a ne u kulatého stolu,“ podotkl Svoboda.

„Ligové grémium by za normálních okolností bylo svoláno už v dubnu. Ale nyní ho svoláváme na 12. května s tím, že na něm budeme primárně řešit prolongaci sezony a další opatření v souvislosti s aktuálním stavem kolem koronaviru,“ dodal Svoboda.

Profesionální fotbalisté se podle posledního vládního opatření budou moci 11. května vrátit k plnohodnotnému tréninku v rámci celého týmu. Zatím se ode dneška smějí připravovat maximálně v deseti lidech, od začátku minulého týdne to bylo v osmi. LFA dál jedná s ministerstvem zdravotnictví o souboru opatření, která by návrat do plného tréninku a k zápasům umožnila.

Zatím není stále jasné třeba to, kolik osob bude moci být přítomno na stadionu. Svoboda v minulém týdnu navrhl počet 130 lidí. Před startem soutěží LFA zároveň chystá plošně otestovat všechny hráče první a druhé ligy na koronavirus.

LFA se řídí pokynem Evropské unie fotbalových asociací (UEFA) pokusit se dohrát přerušený ročník ve stávajícím formátu, a to klidně i později než do 30. června. Volné termíny vznikly především odloženém letního evropského šampionátu na příští rok.

Pokud by se situace kolem pandemie v Česku nadále zlepšovala a uvolnění vládních opatření by se znovu uspíšilo, je LFA připravena ihned jednat o dalších úpravách termínové listiny.

Autor: ČTK