Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Fotbal v době koronaviru? Zvláštní zážitek, ale vítané zpestření

ilustrační snímek foto: ČTK

Reportáž
Praha - Pandemie nového koronaviru SARS-CoV-2 zasáhla společenské dění po celém světě, jejímu rychlému nástupu neunikl ani sport.
  7:00

Vzhledem k lepšící se situaci v České republice a postupnému uvolňování jednotlivých opatření se v úterý naplno rozjela nejvyšší fotbalová soutěž. Hlavní pozornost směřovala do Mladé Boleslavi, kam dorazila pražská Slavie.

„Fotbal se hraje především kvůli lidem,“ shodovali se před obnovením soutěže hráči a trenéři. Současná situace ale plným tribunám nepřeje. Dle aktuálního protokolu je k organizaci ligového duelu, která kromě samotných aktérů zahrnuje i zástupce médií či pořadatele, potřeba 175 lidí.

Vedení středočeského klubu proto v úterý večer mohlo do Lokotrans arény pustit zhruba stovku permanentkářů a zástupců generálních partnerů klubu. Cestu na utkání si ale našli také reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý či Petr Rada, jehož Jablonec o pár hodin dříve udolal Zlín 1:0.

Jean-David Beauguel z Plzně se raduje z gólu. Vlevo je Joel Kayamba z Plzně.
Fanoušek Bohemians na tribuně, která obvykle patří kotli domácích příznivců.

Sympatické gesto předvedla skupinka dvaceti domácích fanoušků, která se už během rozcvičky shromáždila vedle stadionu a svůj tým podporovala až do závěrečného hvizdu. Jinak ale atmosféra podle očekávání pokulhávala. Pokyny trenérů se rozléhaly po tribunách, stejně jako hlasy hráčů při rozhovorech pro televizní vysílání.

„Bylo to jiné, musel jsem se trochu hlídat. Ale především jsem šťastný, že jsem mohl opět stát na lavičce. Fotbal už mně i klukům chyběl,“ prohlásil mladoboleslavský kouč Jozef Weber.

Tiskovka bez novinářů, autokino se nekonalo

Utkání bylo netradiční i pro zástupce médií, kteří museli, stejně jako náhradníci a členové realizačních týmů, dodržovat dvoumetrové rozestupy a měli zakázaný vstup do press centra. Dotazy na hráče a trenéry tak během večera shromažďovali tiskoví mluvčí obou klubů, jediní účastníci pozápasové tiskové konference a rozhovorů.

Stanislav Tecl v souboji s Ondřejem Mazuchem.

Kromě stadionu bylo možné utkání sledovat jen prostřednictvím O2 TV Sport, plány vedení domácího klubu na využití autokina u obchodního centra Olympia nakonec padly. „Nesehnali jsme vysílací práva. S touto možností nepočítáme ani pro příští zápasy, autokino se navíc ještě tento týden zavírá,“ vysvětlil tiskový mluvčí domácích Jiří Koros.

Vydřené vítězství lídra

Ačkoliv se oba týmy vrátily k ostrému zápasu po téměř tříměsíční pauze, hrál se poměrně zajímavý a atraktivní fotbal. Sešívání, kteří nenastoupili k jedinému přípravnému duelu, udávali tempo a postupně ukázali i lepší kondici.

„Byl to pro nás krok do neznáma. Kluci si však vedli skvěle jak po herní, tak mentální stránce. Těší mě, že jsem neviděl ani jeden slabší individuální výkon,“ neskrýval spokojenost Jindřich Trpišovský, pro kterého se jednalo o 150. odkoučovaný zápas v české nejvyšší soutěži.

Míč a desinfekce před duelem Boleslav - Slavia.

Klíčovou postavou byl hostující brankář Ondřej Kolář, který vychytal už sedmnáctou letošní nulu a vyrovnal dosavadní rekord Zdeňka Jánoše a Petra Čecha.

Dobré výsledky a historická maxima sice potěší, momentálně to jde ale stranou. Hlavní je, aby se liga v klidu dokončila a aby se fotbal mohl co nejdříve hrát před zaplněnými tribunami. Přesně tak, jak ho máme rádi.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.