130 let

Hvězdný Cristiano Ronaldo je zpátky v Itálii. | foto: Filippo Rubin/LaPresse via AP, ČTK

Fotbal ve starých kolejích? Ronaldo už přistál v Itálii, Messi vyhlíží první trénink

Sport
  •   11:58
Praha - Bosky si vyšel na terasu, na uších sluchátka, v ruce bílý hrnek s čajem. Naposledy se zadíval na moře, udělal si památeční fotku na Instagram a pak už... Na shledanou, moje Madeiro! Skoro dva měsíce strávil Cristiano Ronaldo ve svém luxusním sídle na rodném ostrově, než v pondělí nastoupil do soukromého letadla, které ho dopravilo zpátky do Itálie.

Což je důležitý důkaz, že se fotbalový svět zase pozvolna začíná vracet do normálu.

Italská vláda odklepla uvolnění opatření, díky kterým se týmy včetně Ronaldova Juventusu mohou znovu začít připravovat. Portugalský bombarďák stráví po návratu povinné dva týdny v karanténě a pak už zase vyběhne na zelený trávník, kde se cítí víc doma než v obrovité vile na madeirském pobřeží.

Lionel Messi se snaží ukořistit míč před hráči Neapole.
Lionel Messi se v Neapoli neprosadil.

Ale i on, vyhlášený dříč, možná uvítal, že si mohl na dva měsíce orazit. Ani ne tak od tréninku - vítězná nátura mu velela denně strávit hodiny v posilovně. Spíš si vyčistil hlavu od věčného tlaku a konečně našel čas na obyčejné lidské radosti, které za normálních okolností během sezony musí jít stranou.

Užíval si drahocenný čas se sestrami Elmou a Katiou i se všemi svými čtyřmi dětmi. S devítiletým synkem Cristianem juniorem vyrážel na túry do hor.

Krásy ostrova stihl ukázat i přítelkyni Georgině, která o něj celou dobu pečovala a plnila roli kuchařky, tréninkové parťačky i kadeřnice.

A také se vzorně staral o maminku Dolores, která se zotavuje po mrtvici: jako dárek k portugalskému Dni matek jí o víkendu věnoval nový mercedes.

Ovšem když v pondělí jeho pilot zakroužil nad turínským letištěm a čekal na povolení k přistání, Ronaldo věděl, že zase nastal čas vrátit se do práce na plný úvazek.

Svět se učí s koronavirem žít a i pro fotbalové hvězdy pomalu končí období, během kterého trávily čas zabarikádované doma a mohly si tak leda kopat míčem o zeď.

První trénink už vyhlíží i Ronaldův největší rival, Lionel Messi. Ve středu odpoledne se spoluhráči z Barcelony absolvuje testy na koronavirus, a pokud bude vše v pořádku, začne se katalánský gigant postupně připravovat na plánovaný restart ligy v polovině června.

V omezeném režimu trénuje část týmů v Anglii, naopak francouzská liga skončila, a tak se otevírá prostor pro přestupové spekulace: především předpokládaný návrat Neymara z Paříže do Barcelony.

Lionel Messi vyhlíží rovněž návrat k tréninku.

Ale zdaleka nejvíc rozruchu je kolem německé bundesligy, která se měla původně rozjet už 9. května. Teď se zdá, že zápasy se začnou hrát o dva týdny později - pokud vůbec!

Stačilo totiž jedno hloupé video na sociálních sítích, aby plány na hladký návrat týmů do zápasového rytmu dostaly vážnou trhlinu.

Těžko se chápe, proč Salomon Kalou, útočník Herthy Berlín, živě přenášel na Facebook záběry z pondělního návratu k tréninku: zvlášť když na nich porušuje snad všechna pravidla, kterými se fotbalisté v časech pandemie mají řídit.

Všem, kteří věřili, že kluby budou dodržovat bezpečnostní opatření, se bývalý reprezentant Pobřeží slonoviny vysmál do obličeje.

Z hrozby nákazy si dělal legraci, navíc pustil ven interní debaty se spoluhráči o tom, že jim klub z výplaty strhl víc peněz, než očekávali.

A především: místo aby dodržoval povinný 1,5metrový odstup, s kumpány v kabině i s dalšími zaměstnanci se zdravil hezky zblízka a ještě si s každým plácl.

Hertha ho okamžitě na neurčito vyřadila z kádru a německý ministr zdravotnictví Jens Spahn fotbalistům pohrozil: „Začněte to brát vážně a dodržujte pravidla!“

Bez přísné disciplíny se fotbalová show těžko znovu rozjede.

Autor: David Čermák