Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Fotbal zavádí nový přestupní řád: končí farmy i hostování amatérů

Sport

  6:00
PRAHA - V českém fotbale začne 1. června platit nový přestupní řád, který zavádí změny mezi profesionály, ale hlavně mezi amatéry. Na základě požadavků Světové fotbalové federace (FIFA) končí systém farem a hostování amatérů. Mladí a starší hráči budou moci přestupovat bez náhrad, pro ostatní jsou jasně stanovené odstupné a tréninkové kompenzace.

Fotbal - ilustrační foto. foto: Martin Veselý, MAFRA

„Kriticky na naši adresu musím říct, že jsme nereagovali na výzvy FIFA. Ta nám v letech 2008, 2010 a 2012 předložila materiály, které jsme měli zapracovat. Od ledna 2015 na nás začala tlačit, abychom přestupní řád dali do souladu s přestupním řádem FIFA,“ vysvětlil generální sekretář české asociace Rudolf Řepka.

Výkonný výbor Fotbalové asociace České republiky (FAČR) v úterý schválil tak zvaný věcný záměr novelizovaného přestupního řádu. Zástupci profesionálního i amatérského fotbalu mají nyní čas do konce března k připomínkování, ale řád 1. června každopádně platit začne.

Co zavádí?

Volný pohyb hráčů

  • 6 - 9 let
    -standardní letní a zimní přestupní období
    -zdarma
  • 10 - 11 let
    -standardní letní a zimní přestupní období
    -1 500 korun za každý rok registrace
  • 12 - 33 let
    -1. - 20. června
    -uhrazení odstupného dle tabulky
  • 34 a více let
    -1. - 20. června
    -zdarma

V první nebo druhé lize smějí hrát pouze fotbalisté s tak zvanou „ligovou profesionální smlouvu“ (ta zaručuje měsíční příjem od deseti tisíc korun výše). V každém zápase můžou nastoupit až tři hráči bez ligového kontraktu - takoví hráči však můžou odehrát maximálně tři zápasy během soutěžního ročníku. Pak i oni musejí podepsat „ligovou profesionální smlouvu“.

Dle stávajícího řádu byl i k přestupu amatérů nutný souhlas mateřského klubu. FIFA však nařizuje, že jediným důvodem bránícím hráči v přestupu do nového klubu je profesionální smlouva mezi ním a mateřským klubem.

To znamená, že amatérští fotbalisté můžou v určeném období přestupovat dle svého uvážení, aniž by k tomu potřebovali souhlas svého dosavadního klubu. Děti a fotbalisté nad 34 let přestupují zdarma, za ostatní musí nový klub uhradit odstupné (viz tabulka).

Zvláštní postavení budou mít dorostenci působící v tak zvaných „licenčních“ klubech (první a druhá liga). Jejich volný pohyb bude omezen, a to co se týče přestupu do jiného „licenčního“ klubu - přestup bez souhlasu mateřského klubu bude možný jen tehdy, když s ním nový klub uzavře ligovou profesionální smlouvu (a tím dojde k výplatě tréninkové kompenzace) a uhradí 200 tisíc korun mateřskému licenčnímu klubu.

Tréninková kompenzace se bude vyplácet, když hráč poprvé podepíše ligovou profesionální smlouvu. Rozpočítá se mezi kluby, které se podílely na výchově hráče do 23 let.

Ruší se institut hostování amatérských hráčů. FAČR však ve věcném záměru píše: „Zároveň je zapotřebí dodat, že třístranné dohodě mezi kluby a hráčem spočívající v tom, že hráč přestoupí po určené době zpět do původního klubu, ničeho nebrání a jistě je taková dohoda možná.“

Zároveň končí systém farem. Hráč může hrát jen za jeden klub, ve kterém je registrovaný. V rámci jednoho klubu však samozřejmě může hrát za více mužstev (například za áčko i béčko či juniorku).

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...