Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ale pane Cavani... Jamajka není v Africe! Fotbalista perlil

Sport

  17:14
PRAHA - Ne příliš dobrou znalost zeměpisu prokázal uruguayský fotbalista Edinson Cavani. Před startem jihoamerického mistrovství Copa América nazval hostující výběr Jamajky „africkým soupeřem“. Okamžitě za to sklidil kritiku a posměch na sociálních sítích.

Uruguayec Edinson Cavani zařadil Jamajku do Afriky. foto: ČTK/AP

Hvězdný útočník Paris St. Germain se rozpovídal na tiskové konferenci před úvodním hvizdem šampionátu, který tradičně kromě jihoamerických mužstev vítá hosty z jiných kontinentů. Letos jsou hosté dva - Mexiko a právě Jamajka.

„Respektujeme Jamajku jako kterýkoliv jiný tým. Ve fotbale už není silnějších a slabších soupeřů. Africké týmy jsou na tom velmi dobře fyzicky a musíme si na ně dát pozor,“ řekl osmadvacetiletý Cavani na tiskové konferenci v Antofagastě, jednom z chilských měst, které letošní jihoamerický šampionát pořádají.

Poté, co se na Cavaniho hlavu snesla vlna kritiky zejména na sociálních sítích, se slavný fotbalista obyvatelům karibského ostrova omlouval prostřednictvím Twitteru. „V hlavě jsem si porovnával podobný herní styl a charakteristiku vašeho týmu a týmů afrických a stalo se to, že jsem vyjádřil pouze půlku svých myšlenek. Vyznělo to špatně a bylo to i chybně pochopeno,“ snažil se trapas vyžehlit uruguayský fotbalista. „Hluboce se omlouvám celému jamajskému lidu a doufám, že to bude přijato s humorem a nikoliv jako urážka,“ uzavřel Cavani. 

Venezuelské moderátorky se svlékly donaha, aby podpořily fotbalový tým

Ne všichni lidé sledující Cavaniho twitterový účet však byli k tomuto přešlapu shovívaví. „Doufám, že ti Jamajka nakope zadek, ty rasistické prase,“ nebral si servítky jeden z nich. „Máme nejlepšího sprintera historie a nejlepší reggae, měl bys o nás vědět,“ poučoval přece jenom s nadhledem Cavaniho další. „Krásný příklad vzdělanosti, přehledu a pokory. Typické pro fotbalisty,“ zhodnotil ironicky uruguaycův proslov jiný příspěvek.

Právě Cavani by měl být tahounem týmu Uruguayě na cestě za obhajobou titulu z roku 2011. Šampionátu Copa América, pořádaného jednou za čtyři roky, se totiž nemůže zúčastnit čerstvý vítěz Ligy mistrů a střelec zlatého gólu Barcelony Luis Suárez, jenž si v reprezentaci stále odpykává devítizápasový distanc za kousnutí italského obránce Chielliniho na loňském mistrovství světa v Brazílii.

Copa América - základní skupiny:

Skupina A: Chile, Mexiko, Bolívie, Ekvádor

Skupina B: Argentina, Uruguay, Paraguay, Jamajka

Skupina C: Brazílie, Kolumbie, Peru, Venezuela

Autor: