Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Horváth představil kopačky, které počítají rychlost

Sport

  16:12
PRAHA - Rychlost běhu, maximální a průměrnou rychlost, vzdálenost, kterou uběhne, nebo počet sprintů. To vše může zjistit fotbalista nebo trenér, pokud používá "inteligentní" kopačky s novou čipovou technologií miCoach.

Kapitán fotbalové Plzně Pavel Horváth představil novou kopačku s čipovou technologií foto: ČTK

Čidlo s unikátním systémem je vložené v podešvi boty a měří nejdůležitější výkonové veličiny. Údaje naměřené na hřišti se zaznamenávají na interní paměť po dobu až sedmi hodin a hráč bezprostředně po tréninku nebo zápase může zjistit, jak si vedl. Data stačí pouze bezdrátově přenést do počítače nebo iPhonu. Čidlo lze také umístit na tkaničky.

Kapitán fotbalové Plzně Pavel Horváth představil novou kopačku s čipovou technologií

Novinku dnes otestoval plzeňský kapitán Pavel Horváth. "Musím říct, že je to opravdu zajímavá věc. V Plzni máme každý svůj sport-tester, musíme mít u sebe hodinky, pás a nedají se s tím hrát přátelské zápasy, abyste někoho nezranil. Tenhle čip je naopak naprosto bezpečný a hlavně člověka nijak neobtěžuje a nepřekáží. Není vůbec cítit," řekl novinářům Horváth.

"Když si jdu sám zaběhat nebo zatrénovat mimo oficiální trénink, samotného mě zajímá, kolik toho naběhám. Je to taková dost podstatná věc," podotkl Horváth. Nový čip ale na rozdíl od již nějakou dobu používaného systému v Lize mistrů neměří jen vzdálenost, ale mnohem více veličin. Hráč si dokonce může sám doplnit i další informace: s kým jeho tým daný zápas hrál, jaký byl výsledek nebo jaké bylo počasí.

Pomůže to trenérům i hráčům

Společnost Adidas nabídla nový čip k otestování také reprezentantovi Petru Jiráčkovi z Wolfsburgu, který je proslulý vynikající fyzickou kondicí. Podle Horvátha by se používání čidla nebránil ani plzeňský kouč Pavel Vrba. "Může to pomoci trenérům i hráčům. Je přesně vidět, jak se kdo v jaké situaci zachová," řekl Horváth.

Uvažuje, že nový čip otestuje už v sobotním ligovém šlágru na Spartě. "Mám tři dny na to, abych to vyzkoušel v plném tréninku. Pokud s tím nebudu mít problém, tak si to pravděpodobně vezmu a je jedno, že to zrovna bude na Spartě," podotkl šestatřicetiletý záložník.

Nový čip se dá vložit do několika druhů kopaček. Ty nejdražší vyjdou na 5299 korun, k lacinějším okolo 1500 korun lze čidlo dokoupit za 1799 korun.

Autor: