Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kováč: Nečekal jsem, že si s Libercem zahraju evropské poháry

Sport

  12:00
LIBEREC - Když se liberecký fotbalista Radoslav Kováč v zimě vracel do Čech, ani ve snu by ho nenapadlo, že se Slovanem poskočí ze středu ligové tabulky až na pohárovou třetí příčku a za tři čtvrtě roku s ním projde do základní skupiny Evropské ligy. Kapitán Slovanu považuje cestu předkoly, završenou dnešním postupem přes Udine, za malou pohádku.

Fotbalista Liberce Radoslav Kováč foto: ČTK

Úspěchu si váží o to víc, že Liberci téměř nikdo nevěřil. "Tohle jsem vůbec nečekal. Vrátil jsem se, abych byl doma, abych tady trošku pomohl. Že se dostaneme do Evropy, to by mě ani ve snu nenapadlo," řekl Kováč. Příjemně překvapený je o to víc, že Slovan ještě na začátku jara figuroval ve středu ligové tabulky a nikoho nenapadlo, že se posune na třetí místo. "Po prvních třech zápasech na jaře jsme si říkali, že se musíme zachránit. A najednou jsme v Evropě. Je to takové trochu pohádkové," prohlásil liberecký kapitán.

K TÉMATU

Postup přes Udine každopádně považuje za obrovské překvapení. "Co si budeme povídat, už s Curychem to bylo velké překvapení. Víme, jak jsme začali prvních třicet minut tady s Curychem. Kdyby dali tři góly, tak už jsme se tady dneska nebavili. Přežili jsme to a teď jsme ve skupině. Myslím, že věřil málokdo," podotkl Kováč. Pochvaloval si, že Liberec zvládl odvetu takticky lépe než první zápas. V Itálii sice vyhrál 3:1, ale soupeř měl mnohem více šancí. "Nevytvořili si tolik šancí jako doma. Už jsme věděli, do čeho jdeme, osahali jsme si jejich hráče. Chtěli jsme hrát z bloku a pak rychle dopředu. Takticky jsme to zvládli famózně, mnohem lépe než v Itálii," řekl Kováč.

Postup s Libercem řadí ve své kariéře hodně vysoko. "Postoupil jsem se Spartou do Ligy mistrů, s Basilejí také. Tady s Libercem se to asi nejmíň čekalo. Z tohohle pohledu je tohle asi nejvíc," srovnával třiatřicetiletý Kováč. Věří, že se Liberec v základní skupině neztratí. Osobně by si přál anglického soupeře. "Jsem rád hlavně za tým, že se postoupilo. Že si mladí kluci osahají Evropskou ligu. Tímhle nasbírají zkušenosti a budou se zlepšovat," dodal.

Rozdělení do košů pro páteční los Evropské fotbalové ligy

1. koš
Valencia, Lyon, Tottenham, Dynamo Kyjev, Eindhoven, Bordeaux, Kazaň, FC Sevilla, Standard Lutych, Fiorentina, Lazio Řím, Alkmaar.

2. koš
APOEL Nikósie, PAOK Soluň, Salcburk, Genk, Dinamo Záhřeb, Dněpropetrovsk, Trabzonspor, Machačkala, Betis Sevilla, Wigan, Swansea, Freiburg.

3. koš 
Frankfurt, Guimaraes, Legia Varšava, Maccabi Haifa, Rapid Vídeň, Pacos de Ferreira, Estoril, Tiraspol, Oděsa, Maribor, Kubaň Krasnodar, Elfsborg.

4. koš
Maccabi Tel Aviv, Liberec, Thun, Waregem, Apollon Limassol, Tromsö, St. Gallen, Esbjerg, Rijeka, Pandurii, Razgrad, Karaganda.

Autoři: ,