Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Zemřel brněnský fotbalista Martin Foukal. Mladíkovi selhalo srdce

Sport

  15:04
Fotbalové Brno zasáhla tragédie. I když první mužstvo bojuje o postup do 1. ligy, klub zahalil smutek. Dvacetileté fotbalové naději Martinu Foukalovi o víkendu selhalo srdce.

Martin Foukal foto: www.fczbrno.cz

Martin Foukal byl členem třetiligové juniorky. Zemřel v noci ze soboty na neděli na zástavu srdce. "Martinovi před časem zjistili srdeční vadu, kvůli níž musel skončit s vrcholovým fotbalem. Nikoho by však nenapadlo, že tyto potíže mohou mít tak tragické následky," stojí v klubovém prohlášení.

Jeho spoluhráči se o úmrtí dozvěděli těsně před zápasem. "Všechny nás to strašně zasáhlo. Spousta kluků z mančaftu s ním nejen nastupovala za juniorku, ale někteří s ním i vyrůstali v mládežnických kategoriích. O to víc si cením, že se hráči dokázali v takové situaci zkoncentrovat na zápas. Dá se říct, že hráli pro Martina," řekl pro web Zbrojovky trenér Petr Čuhel.

Víkendová utkání Brna začala minutou ticha jako uctění památky Martina Foukala.

Brněnský obránce působil ve Zbrojovce již od mládežnických výběru. Přispal si dokonce i dva starty za reprezentaci do 16 let. V loňském ročníku se zúčastnil prvoligového utkání, když byl připraven na střídačce v Českých Budějovicích.

Úmrtí fotbalistů za posledních 10 let:

Marc Vivien Foe, červen 2003
Kamerunský záložník se zhroutil na trávník v 71. minutě semifinálového zápasu Poháru FIFA proti Kolumbii. Přes okamžitou pomoc se lékařům osmadvacetiletého hráče nepodařilo zachránit. Pitva ukázala, že Foe trpěl srdeční vadou.Miklós Fehér, leden 2004

Miklós Fehér, leden 2004
Maďarský reprezentant z Benfiky Lisabon v ligovém utkání podlehl infarktu. Bylo mu čtyřiadvacet.

Antonio Puerta, srpen 2007
Dvaadvacetiletý obránce Sevilly a španělský reprezentant podlehl srdečním problémům, kvůli nimž dvakrát zkolaboval během utkání s Getafe. Poprvé ve 35. minutě zápasu, po ošetření došel do kabiny, kde se zhroutil znovu. Po třech dnech v nemocnici zemřel.

Dani Jarque, srpen 2009
Šestadvacetiletý obránce a kapitán Espaňolu Barcelona zemřel v hotelu během soustředění v Itálii. Dopoledne ještě trénoval, večer mu selhalo srdce.

Piermario Morosini, duben 2012
Italský pětadvacetiletý fotbalista zemřel poté, co zkolaboval na hřišti. V sanitce jej postihla zástava srdce.

 

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...