Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Owen končí, Anglie lituje. Nebýt zranění, mohl být rekordmanem

Sport

  14:23
LONDÝN/PRAHA - Někteří fotbalisté mají na zranění smůlu. Zná to kapitán české reprezentace Tomáš Rosický a také někdejší anglická superhvězda Michael Owen. Když třiatřicetiletý kanonýr Stoke City v úterý oznámil, že po sezoně ukončí kariéru, Británie si začala připomínat jeho někdejší střelecké schopnosti. A také potenciál, který nestihl naplnit. "Michael napsal smutný příběh," lituje bývalý švédský trenér anglického národního týmu Sven-Göran Eriksson.

Fotbalista Manchesteru United Michael Owen (vlevo) a John Terry z Chelsea foto: Reuters

Owenova kariéra v číslech

Liverpool (1996-2004): 297 zápasů, 158 gólů

Real Madrid (2004-05): 40 zápasů, 14 gólů

Newcastle (2005-09): 79 zápasů, 30 gólů

Manchester United (2009-12): 52 zápasů, 17 gólů

Stoke (2012-13) 7 zápasů, jeden gól

Anglická reprezentace (1998-2008): 89 zápasů, 40 gólů

"Ale přestaňme se zabývat tím, co mohl Michael dokázat. Raději si pojďme připomenout, jak krásnou měl kariéru," nabádá legenda Liverpoolu John Barnes. Už v 16 letech byl Owen považován za největší klenot ostrovního fotbalu. Vždyť v juniorských soutěžích dokázal v dresu Liverpool zastínit takové talenty jako Ria Ferdinanda nebo Franka Lamparda a táhnul mládežnický Liverpool k úspěchům. Byl malý, rychlý, pohotový, ale hlavně měl neuvěřitelný čich na góly. A dával především klíčové branky v důležitých zápasech. To byl jeho styl. "Byl to zabiják s dětskou tváří," vypráví bývalý kouč Albionu Glenn Hodddle.

Z Owena se stala opěvovaná hvězda. Hrdina reprezentace, který rozhodoval důležitá utkání. V osmifinále mistrovství světa 1998 ve Francii dal po krásném individuálním průniku branku Argentině. Vynutil tak svému týmu prodloužení a penalty, po kterých Anglie stejně vypadla. V památném kvalifikačním utkání zase hattrickem pokořil Německo. "Dneska v reprezentaci chybí střelec jako on. Michael byl ve své době nejlepším útočníkem na světě a je jedním z nejlepších kanonýrů, kteří kdy oblékali národní dres Anglie," přiznává anglická legenda Gary Lineker.

Owen ale pálil i za Liverpool. Nastřílel 158 gólů ve 297 utkáních. V roce 2001 vyhrál prestižní Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu působícího v Evropě. Sám tehdy zařídil týmu z Anfield Road triumf v Anglickém poháru, když ve finále vystřelil vítězství nad Arsenalem dvěma trefami v posledních osmi minutách. "Když byl na hřišti Michael Owen, vždycky byla šance, že utkání v posledních vteřinách rozhodne," vysvětluje Eriksson.

Owen by se mohl stát ambasadorem anglického fotbalu

V té samé sezoně pomohl Liverpoolu ovládnout i Ligový pohár a Pohár UEFA. Nepropadl ani později při krátkém angažmá v Realu Madrid. Škoda, že jeho roky v Newcastlu a Manchesteru United se změnily v neustálá boj se zdravotními problémy s podkolenními šlachami i samotným kolenem. Přesto si dokázal udržet solidní produktivitu a druhému jmenovanému klubu pomohl i k titulu v Premier League v sezoně 2010/11. "Michael nemusí zpětně ničeho litovat, měl úžasnou klubovou i reprezentační kariéru," říká ikona Chelsea Lampard.

Dodnes nikdo nepochybuje, že kdyby mohl tehdy hrát pořád, jistě by překonal všechny reprezentační rekordy. Za národní tým skóroval čtyřicetkrát. Na historicky nejlepšího střelce Garyho Linekera mu scházelo devět jen branek. "Kdyby mu kariéru nezničily okolnosti, které nemohl ovlivnit, tak by mě určitě překonal," věří Lineker. "Je škoda, že odchází," povzdechl si při vzpomínce na bývalého spoluhráče i David Beckham, záložník Paris St. Germain.  

Owenova práce s fotbalem však úplně nekončí. Anglické fotbalové asociace FA podle svého mluvčího komunikace Adriana Bevingtona údajně s útočníkam jedná o vzájemné spolupráci. Owen by se měl stát ambasadorem a lákat děti k fotbalu. "Už takhle ale udělal pro Anglii strašně moc," uvědomuje si záložník Manchesteru City James Milner.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!