Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Rogers: Fotbalisté tají homosexualitu. Bojí se fanoušků

Sport

  14:00
LOS ANGELES/PRAHA - Američan Robbie Rogers je teprve druhým profesionálním fotbalistou působícím v Anglii, který otevřeně prohlásil, že je gay. Tím prvním byl v roce 1990 Justin Fashanu, jenž o osm let později spáchal sebevraždu. Říká se, že homofobní reakce na jeho přiznání hodně přispěly k tomu, že se mu rozpadl osobní i sportovní život. "Jsem si jistý, že existuje spousta homosexuálních fotbalistů. Jenže se bojí to přiznat kvůli fanouškům," tvrdí teď Rogers.

Americký fotbalista Los Angeles Galaxy Robbie Rogers foto: Reuters

Týmy z Premier League, které se zapojily do kampaně proti homofobnímu chování

Arsenal
Aston Villa
Liverpool
Manchester City
Norwich
Sunderland
West Ham
West Bromwich

Nejtěžší to podle něj je s vášnivými fanoušky v Anglii, což reprezentant USA poznal během krátkého angažmá ve druholigovém Leedsu. "Lidé by si měli uvědomit, že je fotbalisté slyší. Nechci tím říci, že jsou fanoušci v Anglii homofobní. Jen jsou tak zapálení, že řeknou cokoliv, aby pomohli svému týmu. A často to přehánějí. Přesto věřím, že by mě časem přijali stejně jako spoluhráči," doufá Rogers. Nedávno se raději vrátil do zámoří, kde podepsal smlouvu s Los Angeles Galaxy.

Se slovy Rogerse souhlasí i irská hvězda Robbie Keane. "V Británii jsou příznivci daleko tvrdší než tady v Americe," míní kapitán Galaxy. Situaci se proto snaží změnit britští politici. Ministr britského sportu Hugh Robertson začal tlačit na to, aby se více klubů zapojilo do kampaně bojující za tolerantní chování ke gayům. Momentálně se jí účastní jen 29 z 92 profesionálních týmů v Anglii. Ministerstvo sportu dokonce sepsalo i návod o 43 stránkách. "Prosíme kluby, aby jej používali. Musíme se zbavit veškeré diskriminace ve fotbale," nabádá Robertson.

Prvních pár dní kolem něj spoluhráči tiše chodili

Šestadvacetiletý Rogers odhalil svou homosexualitu na začátku roku a zároveň ukončil kariéru. "Už dál nesnesu žít ve lži, ale ani nejsem připraven pokračovat ve fotbale a ujmout se role příkladu pro ostatní homosexuální hráče," tvrdil tehdy. O tři měsíce ale své rozhodnutí úplně přehodnotil a stal se spolu se Švédem Antonem Hysénem jediným aktivním fotbalistou na světě, který neskrývá svou homosexuální orientaci.

Americký fotbalista Los Angeles Galaxy Robbie Rogers

"Bál jsem se, jak budou reagovat spoluhráči, jenže fotbal mi moc chyběl. Došlo mi, že tenhle sport miluju a ještě můžu pomáhat lidem. Nejdřív to bylo divné. Spoluhráči kolem mě tiše chodili a nevěděli, co říct. Ale po pár dnech ta dusivá atmosféra úplně zmizela a teď jsem šťastný. Lidé z klubu jsou fantastičtí," vypráví. Rogers nyní věří, že větší pochopení a tolerance k homosexuálům v Evropě pomůže gayům, aby se nebáli přiznat. "Pokud chceme naučit společnost, aby nás respektovala, musíme odhalit svou sexuální orientaci a na hřišti dokázat, že jsme dobří fotbalisté. Na nikoho netlačím, ale doufám, že se brzy odhodlá někdo další," říká Rogers.

Kdo je Robbie Rogers?

  • fotbalový záložník, 26 let
  • už v roce 2007 podepsal kontrakt s nizozemským Heerenveenem, ale neodehrál jediný zápas za A-tým
  • prosadil se až v Columbusu Crew v americké Major League Soccer (odehrál tam 106 utkání, dal 13 branek)
  • odehrál všechna utkání USA na olympiádě v Pekingu
  • v roce 2009 debutoval v americké reprezentaci v přátelském utkání proti Švédsku
  • v prosinci 2010 odešel do druholigového anglické Leedsu, kde odehrál pouze čtyři utkání
  • nedávno podepsal smlouvu s bývalým klubem Davida Beckhama Los Angeles Galaxy