Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sneijder odmítá snížení platu. Inter ho za to dusí

Sport

  10:30
MILÁN - Býval největší hvězdou Interu Milán. V roce 2010 mu pomohl k triumfu v Lize mistrů a ještě čtyřem dalším trofejím. Teď ale slavný italský velkoklub svou někdejší oporu dusí. Niozozemský záložník Wesley Sneijder se totiž nechce vzdát části platu a na zápasy se proto dívá pouze ze střídačky.

Inter Milán (Sneijder). foto: Reuters

Wesley Sneijder

Národnost: Nizozemsko
Věk: 28
Post: ofenzivní záložník
Kariéra: Ajax Amsterdam 2002-2007, Real Madrid 2007-2009, Inter Milán 2009

Úspěchy
- v roce 2010 vyhrál s Interem Milán Ligu mistrů, italskou ligu, Italský pohár, italský Superpohár a mistrovství světa klubů
-  ligový titul oslavil také v Realu Madrid a Ajaxu
- s Nizozemskem získal na mistrovství světa 2010 stříbrné medaile

V jednání šéfů fotbalových klubů to bývá běžnou praxí: když je hráč pod smlouvou a nechce podepsat její prodloužení, pošle ho vedení do rezervního týmu nebo ho dokonce nenechá hrát vůbec. Osmadvacetiletý Sneijder, jenž přišel do Interu v létě 2009 z Realu Madrid, má kontrakt ještě na dva roky.

Klub mu nabídl prodloužení ještě na další dva roky, ale zároveň mu chce snížit plat o třetinu z šesti milionů eur ročně (152 milionů korun) na čtyři (101 milionů korun). Na to nizozemský vicemistr světa nehodlá přistoupit, a proto ani nehraje. Ze hřiště zmizel kvůli zranění v září a dosud se nevrátil, ačkoli podle italských médií je už několik týdnů zdravý. Prezident klubu Massimo Moratti však tyto spekulace popřel: "Sneijder nehraje, protože si trenér myslí, že ještě není stoprocentně připraven."

"Nejde o žádný trest, jen jsem se prostě rozhodl, že ho do sestavy ještě nezařadím," přitakal trenér Andrea Stramaccioni. Jenže Marco Branca, technický ředitel Interu, se vyjádřil poněkud jinak: "S koučem jsme se dohodli, že dokud nebude jasno kolem smlouvy, nebude Sneijder hrát," vyvrátil slova obou mužů.

Inter prý hráči povolí v lednu přestoupit jinam

Sneijderova manželka navíc zveřejnila, že Inter slavnému záložníkovi zakázal používat Twitter. Na to vše reagovala Mezinárodní unie profesionálních fotbalistů, jež milánský velkoklub vyzvala, aby Sneijdera přestal vydírat. Stejně učinila i v případě Bilbaa a útočníka Fernanda Llorenteho. "Ale my jsme k hráči naprosto otevření, nejde o žádné vydírání. Když má platný kontrakt, je legitimní ho oslovit, jestli by bylo možné ho nějak vylepšit. Nikdo na něj netlačí," tvrdil Moratti.

Ovšem zdá se, že Inter nakonec couvne. Ne že by mu ponechal stejnou mzdu, ale zvažuje, že Sneijderovi dovolí v lednu přestoupit. "Pochopitelně bychom raději zvolili jiné řešení, ale pokud se situace nezmění, budeme hledat řešení na přestupovém trhu," uvedl Moratti. Už dříve měl o Sneijdera zájem Manchester United, v poslední době se o jeho služby vehementně hlásí bohatá Machačkala.

Autor: