Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Raúl Schalke nezachránil, uspělo Bilbao

Sport

  23:15
GELSENKIRCHEN - Ani dva góly španělského veterána Raúla nepomohly fotbalistům Schalke, kteří v úvodním duelu čtvrtfinále Evropské ligy podlehli doma Bilbau 2:4. Přemožitel Plzně bude muset za týden v odvetě ve Španělsku vstřelit minimálně tři góly. Blízko k postupu mají po domácích výhrách 2:1 Sporting Lisabon, Alkmaar a Atlético Madrid.

Schalke - Bilbao foto: Reuters

Bilbau se na evropské scéně mimořádně daří, což ukázalo už postupem přes Manchester United. Také na hřišti Schalke se prosadilo jako první. Ve 20. minutě předvedlo brejk, Sasuetovu střelu neudržel brankář Hildebrand a Llorente nadvakrát dorazil míč do branky.

Čtvrtfinále EL:

Alkmaar - Valencie 2:1 (1:0)
Branky: 45.+1 Holman, 79. Martens - 53. Topal. Rozhodčí: Atkinson (Angl.).

Schalke - Bilbao 2:4 (1:1)
Branky: 22. a 60. Raúl - 20. a 73. Llorente, 81. De Marcos, 90.+3 Muniain. Rozhodčí: Proenca (Port.).

Sporting Lisabon - Metalist Charkov 2:1 (0:0)
Branky: 51. Izmajlov, 64. Insúa - 90. Xavier z pen. Rozhodčí: Stark (Něm.).

Atlético Madrid - Hannover 2:1 (1:1)
Branky: 9. Falcao, 89. Salvio - 38. Diouf. Rozhodčí: Lannoy (Fr.).

Jenže o pár desítek vteřin později na druhé straně odcentroval Učida a Raúl na přední tyči propasíroval míč do branky. I po změně stran bývalý kanonýr Realu Madrid potvrdil, že že ještě nepatří do starého železa. Jeho přihrávku na Huntelaara ještě obrana Bilbaa zablokovala, ale jen zpět k Raúlovi, který z voleje poslal míč přesně k tyči. Pro nejlepšího střelce v historii evropských pohárů to byl už 76. zásah při 160. startu na evropské scéně.

V tu dobu už byl v brance Schalke pětatřicetiletý Mathias Schober, jenž nahradil chybujícího Hildebranda. Pro gólmanskou čtyřku Schalke to byl první zápas po třech letech. V 73. minutě se ale jen díval, jak ho po rohovém kopu překonává hlavou Llorente.

O osm minut později Schober jen vyrazil lehkou střelu a De Marcos rozhodl o výhře Bilbaa. Vyrovnat ještě mohl nejlepší střelec soutěže Huntelaar, ale místo desátého gólu trefil tyč. V nastavení naopak přidalo Bilbao čtvrtý gól zásluhou Muniaina a má na dosah postup do semifinále.

Další tři duely skončily výhrami domácích celků 2:1. Předloňský vítěz Atlético Madrid v dalším španělsko-německém souboji vedlo nad Hannoverem po gólu Falcaa, který svůj šestý gól v sezoně zaznamenal hlavou po přímém kopu. Ještě do poločasu vyrovnal Diouf, který ve skluzu zakončil rychlou akci hostů. Minutu před koncem ale rozhodl o výhře Španělů Salvio.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

V Alkmaaru se domácí dostali do vedení nad Valencií v nastavení první půle, kdy si na přetažený rohový kop naběhl Holman a střelou z voleje trefil přesně šibenici. Krátce po změně stran vyrovnal Topal. Poslední slovo ale měli domácí zásluhou kanonýra Martense.

Litovat může Sporting Lisabon, který doma vedl nad Metalistem Charkov už 2:0 po gólech Izmajlova a Insúa, ovšem ukrajinský celek v nastavení vybojoval penaltu a Xavier zvýšil jeho šance do odvety.

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...