Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Chelsea hraje o přežití v LM, potřebuje zaváhání Juventusu

Sport

  8:00
PRAHA - Fotbalisté Chelsea se ve středu mohou negativním způsobem zapsat do historie, protože jim jako prvnímu obhájci vítězství v Lize mistrů reálně hrozí vyřazení z následného ročníku soutěže už v základní skupině. Svízelnou pozici týmu českého brankáře Petra Čecha podtrhuje i to, že Londýňané nejsou odkázáni jen na svoji výhru s Nordsjaellandem.

Zklamaný fotbalista Chelsea Fernando Torres foto: Reuters

Program Ligy mistrů

(začátky ve 20:45)

Skupina E
Šachtar Doněck (Hübschman) - Juventus Turín (ČT Sport)
Chelsea (Čech) - Nordsjaelland (Prima Cool)

Skupina F
Lille (Rozehnal) - Valencie
Bayern Mnichov - BATE Borisov

Skupina G
FC Barcelona - Benfica Lisabon
Celtic Glasgow - Spartak Moskva (Suchý)

Skupina H
Braga - Galatasaray Istanbul (Baroš, Ujfaluši)
Manchester United - CFR Kluž

Aby se dostali do jarního play off, nutně potřebují i porážku Juventusu Turín na půdě už jistého postupujícího Šachtaru Doněck. O poslední dvě postupová místa se bude hrát také ve skupinách G a H. V táboře Chelsea vládne už měsíc hustá atmosféra. "Blues" se v posledních šesti soutěžních zápasech nedočkali vítězství, fanoušci dál spílají novému trenérovi Rafaelu Benítezovi, který před dvěma týdny po porážce v Turíně vystřídal Roberta di Mattea.

Tým ale pod jeho vedením v lize uhrál jen dvě bezbrankové remízy proti Manchesteru City a Fulhamu a o víkendu podzimní krize Chelsea vyvrcholila porážkou s West Hamem. Podle Čecha bude klíčové soustředit se jen na vlastní zápas s Nordsjaellandem. "Do téhle situace jsme se dostali sami. Jediné, co nám zbývá, je vyhrát a čekat, jak to dopadne v Doněcku. Buď nám bude štěstí nakloněno, nebo ne," uvedl na svém webu třicetiletý gólman.

"Ve fotbale je možné všechno. Ale zatím jsem nikdy nezažil, že by mi takhle pomohl druhý tým. Nebudeme si nalhávat, šance je malá," doplnil Čech. Jeho tým sice úřadujícího dánského mistra Nordsjaelland v říjnu na jeho hřišti porazil 4:0 a tehdy ještě zdánlivě suverénně kráčel za postupem, ale před posledním duelem skupiny už nemá osud ve svých rukou.

Chelsea, stále postrádající zkušené opory Terryho a Lamparda, kromě své výhry nutně potřebuje i porážku Juventusu v Doněcku. Italští šampioni ale mají také velkou motivaci uspět. Když na hřišti Šachtaru, kterému bude stále chybět zraněný český záložník Tomáš Hübschman, zvítězí, vyhrají i celou skupinu a zajistí si výhodnější nasazení před losem play off.

Kdo postoupí s Barcelonou? Ve hře je Benfica a Celtic

Juventus navíc před cestou na Ukrajinu má formu: vede Serii A a o víkendu si upevnil sebevědomí výhrou v derby s FC Turín 3:0. Juventusu k pojištění jarní účasti v LM na Ukrajině stačí i remízový výsledek. "Šachtar má nejsilnější tým, kterému jsme v Lize mistrů zatím čelili, ale pojedeme k nim vyhrát. Remíza není to, co by nás uspokojilo," prohlásil záložník Claudio Marchisio, který ale o zápas přijde kvůli trestu za žluté karty.

Ve skupině G se za suverénní Barcelonou rozhodne o druhém postupujícím mezi Benfikou Lisabon a Celtikem Glasgow. Větší šance se dávají Celtiku, který doma hostí Spartak Moskva, jehož barvy hájí český stoper Marek Suchý. A Benfica se pokusí o senzaci na barcelonském Nou Campu. Kdyby nakonec Celtic i Benfica měly stejně bodů na kontě, dál by šli Portugalci kvůli lepší bilanci ze vzájemných zápasů.  Hráče Benfiky ale může strašit pomyšlení na to, že klub nevyhrál ani jeden z posledních 13 zápasů proti španělské konkurenci.

Úplně stejná je situace ve skupině H. Zatímco Manchester United už z prvního místa nemůže být sesazen, v posledním kole si to na dálku rozdají Galatasaray Istanbul s Kluží. Galatasaray míří na hřiště poslední Bragy a rumunští mistři z Kluže naopak na Old Trafford. Galatasaray i Kluž mají stejně bodů a lepší bilance při stejném bodovém zisku by nahrála tureckému gigantovi. Kluž tak v posledním hracím dnu musí uhrát lepší výsledek.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...