Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ligu mistrů čeká anglické finále. Fotbalisté Chelsea postoupili po výhře nad Realem

Fotbalisté Chelsea slaví gól proti Realu Madrid foto: Reuters

Fotbalisté Chelsea po devíti letech postoupili do finále Ligy mistrů. V domácí semifinálové odvetě v Londýně porazili Real Madrid 2:0, úvodní zápas skončil 1:1.
  23:01aktualizováno  23:22

Svěřenci trenéra Thomase Tuchela si o nejprestižnější klubovou trofej zahrají s dalším anglickým týmem Manchesterem City, který vyřadil Paris St. Germain. Finále se uskuteční 29. května v Istanbulu.

Na stadionu Stamford Bridge vstřelili góly v prvním poločase Timo Werner a krátce před koncem utkání Mason Mount. Chelsea ani v pátém pohárovém souboji s Realem neprohrála. Tuchela jako prvního kouče v historii soutěže čeká druhé finále za sebou se dvěma různými kluby, loni s PSG podlehl Bayernu Mnichov 0:1.

Fotbalisté ManCity porazili PSG i v odvetě a poprvé v historii jsou ve finále Ligy mistrů

Do základní sestavy Realu se vrátil uzdravený kapitán a stoper Ramos, od začátku za hosty nastoupila i bývalá ofenzivní opora „Blues“ Hazard. V útoku Chelsea dostal Havertz přednost před střelcem gólu z úvodního utkání Pulisicem.

Domácí začali aktivněji. Další někdejší hráč Chelsea brankář Courtois v úvodu zastavil Rüdigerovu střelu i Mountův nebezpečný centr. Wernerův gól z 18. minuty ještě neplatil kvůli ofsajdu. Na druhé straně Benzemovu tvrdou ránu vyrazil gólman Mendy.

Londýnské mužstvo otevřelo skóre ve 28. minutě. Havertzův lob se od břevna odrazil k volnému Wernerovi a ten zblízka hlavou trefil prázdnou branku. Mendy chvíli nato zvládl i druhý souboj s Benzemou a hlavičku madridského kanonýra vytáhnul nad břevno.

Chelsea mohla zvýšit už krátce po změně stran, ale Havertz znovu zamířil do břevna, tentokrát hlavou. Mount v další nadějné pozici přestřelil branku a Havertze tváří v tvář vychytal Courtois. Jeho protějšek Mendy zlikvidoval pokus z úhlu od nevýrazného Hazarda. Další šanci domácích z brejku poté zahodil Kanté, který také nepropálil belgického brankáře.

Tuchelovi svěřenci ve druhém dějství měli hru pod kontrolou a rekordního třináctinásobného šampiona Ligy mistrů nepouštěli ke své brance. V 85. minutě Chelsea přidala pojistku, když akci Kantého a střídajícího Pulisice zblízka zakončil Mount střelou do odkryté branky. Real utrpěl první soutěžní porážku po 19 zápasech.

Autor: