Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Fotbalisty čeká start kvalifikace. Bílek bere i remízu

Sport

  8:28
KODAŇ - Čeští fotbalisté dnes vstoupí do kvalifikace, na jejímž konci má být vysněný postup na mistrovství světa v Brazílii v roce 2014. Jejich šance naznačí hned kvalifikační premiéra v Dánsku, na hřišti spolufavorita skupiny a desátého týmu světového žebříčku si mužstvo "odškrtne" první z deseti prověrek ve skupině. V ní ještě vyzve vicemistry Evropy z Itálie, Bulharsko, Arménii a Maltu. Duel v Kodani bude patřit k těm nejnáročnějším testům a Češi do něj nejdou zdaleka v plné síle.

Česko - Portugalsko (zklamaní Češi) foto: Reuters

Vedle dlouhodobě zraněných záložníku Tomáše Rosického a Václava Pilaře vypadl na poslední chvíli kvůli viróze ze základní sestavy i levý obránce David Limberský. Možná i proto Češi dopředu vyhlašují, že ani remízovým výsledkem by na Parken Stadionu nepohrdli. "Věřím, že začneme kvalifikaci úspěšně. Skupina je vyrovnaná a začít bodovým úspěchem bude důležité," řekl brankář Petr Čech. "Remíza by byla dobrým výsledkem," potvrdil kouč Michal Bílek.

ČTĚTE TAKÉ

Ten stojí v roli reprezentačního lodivoda na prahu své druhé kvalifikace. Tu minulou v boji o Euro začal domácí porážkou s Litvou, a přestože mužstvo nakonec slavilo účast na závěrečném turnaji a Bílek sní o opakování postupového scénáře, vykročení do nové kvalifikace by si představoval povedenější. Tým v kvalifikaci touží odčinit neúspěch z bojů o poslední MS v roce 2010, kdy chyběl v JAR. Mezi světovým výkvětem si Češi zahráli v samostatné historii pouze v roce 2006 v Německu. "Co může být víc, než hrát na mistrovství světa a ještě k tomu v Brazílii," zasnil se stoper Tomáš Sivok.

Reprezentanti se pokusí vyvrátit dlouholetý fakt, že po úspěšně zvládnutých kvalifikacích o Euro v bojích o MS jen paběrkují. "Když se nedostaneme dál, tak jsou to dva roky práce k ničemu. To nechceme, zvláště když teď všichni máme zážitky z mistrovství Evropy, na které budeme vzpomínat do konce života, a máme tak motivaci si to zopakovat," prohlásil záložník Tomáš Hübschman.

Na Euru byli Češi úspěšnější

Češi sice na červnovém mistrovství Evropy dosáhli většího úspěchu než Dánové, protože se dostali do čtvrtfinále, zatímco Seveřané vypadli už v základní skupině, favoritem sobotního utkání však nejsou. I proto, že Bílek musí počítat mnoho citelných ztrát. Po ME s reprezentací skončil její nejlepší střelec Baroš, dlouhodobě mimo hru jsou lídr zálohy Rosický, objev minulé sezony Pilař, Rosického zástupce v sestavě Kolář a dnes přibyl na marodku i levý bek Limberský.

Bílek tak musí vymýšlet, jak na poslední chvíli přeskládat obranu. "Takové výpadky těsně před zápasem nejsou příjemné, ale máme víc variant. Rozhodneme se až těsně před zápasem. Ať obranu postavíme jakkoliv, věřím, že hráči situaci zvládnou a uspějeme," řekl Bílek už v Kodani.

Kadlec se zřejmě z postu stopera posune na Limberského místo na levé straně, na něž je zvyklý z Leverkusenu, a do středu obrany se vedle Sivoka postaví buď Hubník, nebo Suchý. Pro Bílka je dobrou zprávou alespoň to, že zcela fit už je záložník Jiráček, jehož v minulých dnech omezovaly problémy s pohmožděným nártem.

Dánům bude chybět hvězdný Bendtner

 Ani Dánové nebudou v plné síle. Kvůli disciplinárnímu trestu o duel přijde útočná hvězda Bendtner z Juventusu Turín, zraněný je i stabilní pravý záložník Zimmling. Dánský výběr požene dopředu motivace vylepšit zatím výrazně negativní bilanci ve vzájemných zápasech se sobotním soupeřem.

Seveřané totiž vyhráli jediný z 22 zápasů proti Československu či samostatnému českému mužstvu. Povedlo se jim to před jedenácti lety a shodou okolností také v kvalifikaci o postup na MS. Poslední tři vzájemné duely však skončily remízou.

Zápas začíná ve 20:15, hlavním rozhodčím je Němec Wolfgang Stark. Přímý přenos vysílá ČT4, druhý poločas v přímém přenosu nabídne i Radiožurnál.

Autor: