Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

0:38. Fotbalisté Mikronésie vytvořili rekord, po němž nikdo netouží

Sport

  21:16
PORT MORESBY (Papua Nová Guinea) - Fotbalisté Fidži redefinovali pojem „útočná smršť“. Zápas Pacifických her proti Mikronésii vyhráli poměrem 38:0 a podle organizátorů stanovili nový rekord v počtu vstřelených branek v mezistátním utkání.

Národní fotbalový tým Mikronésie. foto: wikipedia.com

Fidži vedlo po první půli 21:0, útočník Antonio Tuivana přispěl k demolici Mikronésie deseti góly. Turnaj, kde se potkávají týmy složené z hráčů do 23 let, však podobně pozoruhodný výsledek už zažil. A opět u toho byla Mikronésie. Ta totiž první utkání letošních Pacifických her prohrála s Tahiti v poměru 0:30 a její skóre po dvou zápasech je tedy „úctyhodných“ 0:68.

Pacifické hry

15. Pacifické hry trvají od 4. do 18. července 2015. Soutěží se účastní 24 ostrovních států z Tichého oceánu.

„Ve druhém poločase se nám docela dařilo,“ zhodnotil pozitivně výkon svých svěřenců trenér Mikronésie Stan Foster a měl pravdu, v druhé půli fotbalisté z ostrovních statečků v Tichém oceánu inkasovali pouze sedmnáctkrát. 

Pomohla tomu jistě i změna v brankovišti, v poločasové přestávce nahradil brankáře Waltera Pengelbewa záložník Dominic Gadad. A po zápase hodnotil: „Je to pro nás těžké. Porazili nás a ještě si z nás dělali srandu. Ale spousta z nás je z malých vesniček, kde se fotbal nehraje, takže nastoupit před stovkami lidí je pro nás něco nového,“ řekl Gadad. 

Není divu, většina reprezentantů Mikronésie začala fotbal hrát až před 18 měsíci.

Individuální střelecký rekord nepadl

Podle organizátorů turnaje došlo v zápase Fidži a Mikronésie k překonání rekordu z roku 2001, kdy v kvalifikaci o MS v Japonsku a Jižní Koreji porazila Austrálie Americkou Samou 31:0. Utkání tehdy vyvolalo debatu o tom, zda by nemělo dojít k úpravě formátu fotbalových kvalifikací, aby se předešlo podobně nevyrovnaným zápasům.

Výsledky na Pacifických hrách nakonec nemusí být jako rekordní uznány. Mikronésie totiž není členem FIFA a turnaje se účastní pouze hráči do 23 let. Pacifické hry jsou zároveň kvalifikací na Olympijské hry v Riu de Janeiru.

Australský útočník Archie Thompson tehdy stanovil rekord v počtu branek vstřelených jedním hráčem v mezinárodním zápase - prosadil se třináctkrát. Kam se hrabe Messi?

Fotbalový turnaj na letošních Pacifických hrách pokračuje v úterý a Mikronésii, která se i přes vysoké prohry okamžitě stala miláčkem fanoušků, čeká Vanuatu, které dokázalo s Fidži uhrát remízu 1:1. Čerstvý rekord v počtu vstřelených branek tak nemusí vydržet dlouho...

 

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč