Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Slavia je bod od titulu, slavit mohla už ve středu. Plzeň ale zničila 4:0 Spartu

Sport

  17:08aktualizováno  22:59
PLZEŇ - Fotbalisté Plzně ve třetím kole pětizápasové nadstavby doma deklasovali Spartu 4:0 a připravili Pražanům nejtěžší porážku v samostatné lize. Viktoria udržela naději na obhajobu mistrovského titulu, v tabulce ale ztrácí pět bodů na Slavii, která porazila Jablonec 2:1. Sešívaní tak jsou bod od titulu.

Joel Kayamba před brankářem Sparty Hečou. foto: ČTK

Plzeň - Sparta 4:0 (2:0)

Branky: 43. a 59. Kovařík, 23. Hořava, 61. Kopic. Rozhodčí: Marek - Blažej, Vlček - Adam (video). ŽK: Hejda (Plzeň). Diváci: 8842.

Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Brabec, Limberský - Hořava, Hrošovský - Kopic (89. Havel), Kayamba, Kovařík (87. Pačinda) - Beauguel (77. Chorý).

Sparta: Heča - Zahustel (46. Kanga), Plechatý, Costa, Hanousek - Karlsson (65. Tetteh), Sáček, Hašek (46. Čivič), Frýdek, Chipciu - Hložek.

Hostující záložník Kanga, který byl pro minulý zápas s Libercem suspendován kvůli porušení týmového kodexu, začal mezi náhradníky. Poprvé od března dostal v obraně Sparty šanci dvacetiletý stoper Plechatý, jeho šestnáctiletý spoluhráč Hložek nastoupil na hrotu útoku.

Do první velké šance se dostali v desáté minutě domácí. Kovařík dlouhým nákopem vyslal do úniku Kayambu, který však tváří v tváří Hečovi neuspěl a trefil jen sparťanského brankáře.

Plzeňští stupňovali tlak a ve 23. minutě otevřeli skóre z rohového kopu. Kovaříkův centr Beauguel prodloužil před branku, kde se nadvakrát prosadil nepokrytý Hořava. Sparta inkasovala poprvé od nástupu kouče Horňáka, její série neprůstřelnosti trvala 328 minut.

Pražané se téměř k ničemu nedostali a dvě minuty před pauzou znovu inkasovali po dalším zaváhání obrany. Kopic z pravé strany poslal míč přes celé pokutové území a volný Kovařík snadno překonal Heču.

Sparta do druhé půle nasadila Kangu i Čiviče a vytvořila si první větší příležitost, když Karlssonovu povedenou ranou protáhnul gólmana Hrušku.

Pak ale opět převzali iniciativu domácí. V 59. minutě Hrošovský vyslal po křídle Kovaříka a ten po zemi obstřelil hodně vyběhnutého Heču. Za další dvě minuty si Kopic vyměnil míč s Beauguelem a zblízka přidal čtvrtý gól.

Slavia s Jabloncem musela otáčet

Slavia Praha - FK Jablonec 2:1 (1:1)

Branky: 33. Traoré, 85. Souček - 9. Holeš. Rozhodčí: Nenadál - Vlasjuk, Poživil - Lerch (video). ŽK: Hušbauer, Baluta - Sobol, Břečka. Diváci: 11.124.

Slavia: Kolář - Coufal, Ngadeu, Deli, Bořil - Souček, Traoré - Masopust (25. Stoch), Hušbauer, Olayinka (79. Baluta) - Škoda (68. Van Buren).

Jablonec: Hrubý - Holeš, Hovorka, Břečka, Sobol - Hübschman - Kratochvíl, Trávník (79. Pilík), Považanec (88. Chramosta), Acosta (35. Jovovič) - Doležal.

Ke slávistům se vpodvečer přiblížila Plzeň a Pražané začali proti neoblíbenému soupeři nervózně. V deváté minutě se hosté dostali nečekaně do vedení. Pravý obránce Holeš si pohrál s Olayinkou, zbavil se i Bořila a ukázkovou střelou zpoza vápna trefil přesně horní roh.

Domácí kouč Trpišovský už ve 25. minutě stáhl Masopusta a nasadil čerstvého Stocha. Právě slovenský záložník téměř okamžitě táhl brejk dvou na jednoho, ale jeho přihrávku zastavil bránící Hovorka.

Na opačné straně se probil ke střele hostující Acosta a těsně minul. Stejný hráč se ve 32. minutě těsně před přímým kopem Pražanů zranil a v době, kdy na trávníku scházel, domácí srovnali. Po velkém závaru dorazil na zadní tyči do sítě nepovedenou Součkovu střelu Traoré a navázal na gól z minulého utkání s Plzní (3:1). Acosta následně musel střídat.

V druhé půli slávisté útočili na jižní tribunu s „kotlem“, ale nedařilo se jim prolomit jabloneckou defenzivu a do šancí se dlouho nedostávali. Naopak v 64. minutě běžel od půlky hřiště v úniku Jovovič, domácí gólman Kolář nepochopitelně vyběhl daleko do hloubi pole a měl velké štěstí, že hostující křídelník pod tlakem netrefil opuštěnou branku.

Hráč Slavie Ibrahim Traoré.

V 70. minutě Severočeši znovu málem vedli. Na Trávníkův centr z přímého kopu si v záklonu naskočil Doležal a domácí zachránil Kolář. Slávisté se tlačili za vítězným gólem a nakonec dokázali strhnout v poslední desetiminutovce stejně jako s Plzní zápas na svou stranu. Souček převzal u rohu vápna míč a napálil ho k tyči. Dal svůj 12. gól v ligové sezoně.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!