130 let

Co vymyslí s míčem Tomáš Hořava? | foto: MAFRA - Martin Polívka

Plzeň vkročila do semifinále poháru hladkou výhrou nad Brnem

Sport
  •   19:50aktualizováno  20:28
PLZEŇ - Fotbalisté Plzně udělali první krok k postupu do finále Poháru České pošty, když v úvodním semifinále doma porazili Zbrojovku Brno 2:0. Viktorii poslal do vedení už ve 2. minutě Tecl, od 44. minuty pak dohrávalo Brno bez vyloučeného Keresteše. Přesilovku využil v závěru střídající Ďuriš a ještě vylepšil pozici do odvety, která se bude hrát 1. května.

Na hrot plzeňského útoku se oproti poslednímu ligovému utkání vrátil kanonýr Tecl, který již ve druhé minutě otevřel skóre, když zblízka dorazil Řezníkovu vyraženou hlavičku. Plzni v úvodu vycházela kombinace a nátlakovou hrou dostala soupeře pod tlak.

Ohlasy trenérů

Dušan Uhrin (trenér Plzně): "Do utkání jsme šli s cílem neinkasovat a chtěli jsme naopak vstřelit více než jeden gól. Nakonec se nám i s trochou štěstí povedlo obojí. Ve hře nám toho ale dnes směrem dopředu dost chybělo. Neměli jsme tam myšlenku a kolmé přihrávky. Druhou branku jsme v závěru vstřelili se štěstím, protože oslabený soupeř dnes dobře bránil a my jsme hráli do plných. S výsledkem jsme spokojeni, ale vše ukáže až odveta. Zatím jsme v poločase dvojzápasu.

Václav Kotal (trenér Brna): "Chtěli jsme proti favoritovi uhrát dobrý výsledek do odvety, abychom domácím divákům mohli udělat radost a bojovat o postup do finále. Proto nás mrzí začátek a konec utkání, kdy jsem inkasovali branky. Z tohoto pohledu mě mrzí hlavně obdržený první gól po chybě při autovém vhazování, na které jsme se před utkáním připravovali."

Dařilo se především rychlému Kovaříkovi na levé straně, v 5. minutě po jeho rohovém kopu hlavičkoval Tecl jen těsně vedle brněnské branky.

Hráči Zbrojovky se směrem dopředu osmělili až po dvaceti minutách, po rohu Zavadila ale v dobré pozici hlavičkující Schuster zamířil "koníčkem" nad.

V závěru první půle Plzeň znovu přidala, podél pravé lajny utekl Tecl a po jeho nabídce Kolář ve skluzu překopl prázdnou branku. Další Teclův únik krátce před pauzou už Keresteš zastavil jen za pomoci nedovoleného stažení a sudí Hrubeš mu ukázal červenou kartu.

Přesilovou hru však Plzeň dlouho nedokázala využít. Po šikovném přiťuknutí Koláře pálil z hranice šestnáctky Hořava jen těsně vedle levé tyče, jinak byl tlak dlouho neefektivní.

Na posledních třicet minut poslal kouč Uhrin na trávník uzdraveného Horvátha, přesto oslabené Brno v deseti odolávalo. Když už se zdálo, že Viktoriáni přes velký nápor druhý gól nepřidají, dostal se k odraženému míči uvnitř šestnáctky střídající Ďuriš a ve čtvrté minutě svého pobytu na hřišti se trefil přesně k levé tyči.

Viktoria Plzeň - Zbrojovka Brno 2:0 (1:0)

Branky: 2. Tecl, 88. Ďuriš. Rozhodčí: Hrubeš - Pospíšil, Štěrba. ŽK: Schuster. ČK: 44. Keresteš (oba Brno). Diváci: 7056.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Procházka, Limberský - Hořava, Hrošovský (60. Horváth) - Petržela, Kolář (73. Wágner), Kovařík (85. Ďuriš) - Tecl. Trenér: Uhrin ml.

Brno: Hladký - P. Buchta, Schuster, Pernica - Malík, Fischer (73. Hyčka), Zavadil (75. Šisler), Keresteš - Janotka, Pašek (65. Skalák), Lutonský. Trenér: Kotal.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK