Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Příbram umlčela Letnou, porazila Spartu 2:0

Sport

  17:03aktualizováno  19:16
PRAHA - Fotbalisté Sparty prohráli ve 23. kole první ligy doma s Příbramí 0:2 a po čtvrté jarní bodové ztrátě mohou přijít o vedení v tabulce. Druhému Liberci k posunu do čela stačí uhrát remízu ve večerním utkání na Dukle. První historickou výhru na Letné a teprve druhý tříbodový zisk ve vzájemných duelech vystříleli Příbrami Šlapák a Koukal. Středočeši se zároveň dočkali prvního vítězství v jarní části sezony.

Sparta - Příbram (Jarošík a Matějovský) foto: ČTK

Sparta byla v posledních utkáních kritizovaná za herní projev, dnes se to od začátku snažila odčinit, jenže selhávala v koncovce. Už v první minutě se dostala do dvou šancí, ale nejprve chybu Mišůna nevyužil Přikryl a krátce poté se míč od Kweuke odrazil jen k brankáři Hruškovi.

Sparta - Příbram 0:2

Branky: 38. Šlapák, 63. Koukal. Rozhodčí: Kocourek - Chytil, Gallo. ŽK: Holek - Divíšek, Koukal, Pleško, J. Krejčí. Diváci: 8106.

Sparta: Vaclík - Kušnír (76. Kadlec), J. Brabec, Jarošík, Pamič (68. Kerič) - Přikryl, Holek, Matějovský, Hušbauer, L. Krejčí - Kweuke.
Příbram: Hruška - Štochl, J. Krejčí, Mišůn, Divíšek - Mareš (84. Papšys), Koukal, T. Pilík, Pleško (82. P. Pilík) - Šlapák (90. Bernardo), Krbeček.

Ve třetí minutě už měl ale Kweuke tutovku. Matějovský ho vyslal výbornou kolmicí do úniku na brankáře, ale kamerunský útočník vystřelil slabě jen do Hruškovy náruče.

Pak se osmělili i hosté, k čemuž jim Sparta pomohla komplikovanou rozehrávkou. Vše vyvrcholilo nákopem Vaclíka do presujícího Krbečka, od kterého se míč odrazil směrem k brance, ale neměl dostatečnou razanci a gólman vše zachránil. Chvíli na to pálil Pilík, ale branku minul.

Hru ale nadále diktovala především Sparta, kterou táhl už uzdravený kapitán Matějovský. V 17. minutě vyslal Hušbauer další kolmici za obranu, kam si naběhl Krejčí, ale trefil jen tyč. Pak se připomněl sparťanský střelec posledních kol Přikryl. Nejprve po jeho přihrávce pálil vedle Kweuke a poté si oba role vyměnili a Přikryl střílel z úhlu nad.

Nevyužité šance mrzely Spartu ve 38. minutě. Prvnímu závaru se Sparta ubránila, ale následně přišel centr z levé strany od Pleška a Šlapák na přední tyči tečoval míč do sítě. Potvrdil tak svou aktuální formu, když se trefil ve třetím utkání po sobě.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Sparta se po změně stran tlačila do útoku a snažila se skóre otočit, ale doplácela na nepřesnou koncovku. Kweuke po průniku z levé strany neprostřelil Hrušku, krátce na to ho zablokoval Mišůn. Hušbauer pak poslal dělovku z hranice vápna těsně vedle.

A tak přišel další trest. Sparta se ubránila rohovému kopu, ale Kušnír zaváhal, míč se dostal znovu na příbramské kopačky přes Pleška a Šlapáka až ke Koukalovi a ten vstřelil do odkryté branky svůj osmý gól sezony. Sparta poté posílila ofenzivu, místo beků Pamiče a Kušníra přišli do hry útočníci Kerič a Kadlec, ale Příbram už se bez větších obtíží ubránila. Spartu tak vyprovázel ze hřiště bouřlivý pískot.

Další nedělní výsledky

FK Mladá Boleslav - FK Teplice 0:1 (0:1)
Branka: 45.+1 Rosa z pen. Rozhodčí: Franěk - Filípek, Urban. ŽK: Janíček, Kulič, Mareš, Dudka - Zoubele, Siva. ČK: 54. Zoubele. Diváci: 3021.

Jablonec - Slovácko 1:0
Branka:
71. Lafata. Rozhodčí: Nenadál - Jiřík, Pilný. ŽK: Došek, Trávník, Mezlík (všichni Slovácko). Diváci: 2145.

Sigma Olomouc - Slavia Praha 1:0 (1:0)
Branka: 10. Klesnil. Rozhodčí: R. Hrubeš - Wilczek, Kordula. ŽK: Janotka, Podaný, Ordoš, Zlámal - Nitrianský, Blažek, Škoda. Diváci: 5283.

Dynamo České Budějovice - FC Hradec Králové 1:0 (0:0)
Branka: 90.+3 Otepka. Rozhodčí: Paták - Vysloužil, Peřina. ŽK: Krajčík - Malinský, Zelený, Šisler. Diváci: 2614.

Autoři: ,

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha