Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Dánové prohráli. Proti Česku by to bylo horší, tvrdí

Sport

  16:11
ODENSE (Dánsko) - Dánští fotbalisté doufají, že si ve středečním prohraném souboji se Slovenskem vybrali všechno špatné a že se podobný kolaps nebude opakovat v prvním kvalifikačním duelu s Českou republikou. Trenéra Mortena Olsena ale hodně zklamal výkon střídajících hráčů.

Dánsko - Slovensko. Fotbalista Slovenska Peter Pekárik (vlevo) a Jesper Juelsgaard z Dánska foto: ČTK

Dánsko vedlo po gólu Tobiase Mikkelsena, ale Slovensko v závěrečné půlhodině třemi góly skóre otočilo. "Je dobře, že se nám to stalo teď v přípravě. Kdyby to bylo až proti Česku, bylo by to horší. Takhle si můžeme dát pozor, aby se něco podobného neopakovalo," prohlásil brankář Stephan Andersen.

Dánsko - Slovensko 1:3 (1:0)

Branky: 22. Mikkelsen - 63. Jakubko, 72. Hamšík, 83. Guldan.

Sestava Dánska: Andersen - Jacobsen, Agger (75. Nielsen), Okore, Juelsgaard Kristensen - Kvist (61. Stokholm), Zimling (46. Poulsen) - Mikkelsen (75. Lorentzen), Eriksen (46. Schöne), Krohn-Dehli - Bendtner (46. Helenius). Trenér: Olsen.

Podle trenéra Olsena se na porážce podílel matný výkon střídajících hráčů, kteří se málo prali o to, aby v reprezentaci dostávali více šancí. "Chtěli jsme se přesvědčit, že hráči, kteří pravidelně nehrají na mezinárodní úrovni, mohou být platnými členy týmu. Jenže po výkonu v druhém poločase jsem spíše v tomto směru skeptikem. Když totiž dostanou hráči šanci, měli by se jí chopit lépe," řekl Olsen na adresu náhradníků.

Bude si prý příště rozmýšlet, zda některé fotbalisty znovu zařadí do nominace. "Byl to pro ně poslední budíček. Pokud takový výkon odpovídá jejich reálným možnostem, pak nemají v reprezentaci co dělat," mínil dánský kouč. "Každopádně změny v sestavě mohly vyvolat určité rozkolísání, ale nejsou omluvou pro to, co se dělo. Jako tým jsme to měli zvládnout lépe," dodal Olsen.

Nehráli jsme všichni, oponoval kapitán Agger

Také podle trenéra slovenského týmu Stanislava Grigy bylo hlavním faktorem obratu snížení kvality dánského týmu po střídáních. "Náš výkon nebyl tak dobrý jako výsledek. S prvním poločasem jsme byli velmi nespokojení. Málo jsme se pohybovali, nechodili jsme do soubojů, předváděli jsme profesorský fotbal," řekl Griga.

Obraz hry se změnil až po přestávce. "V druhé části už jsme do toho dali emoce a na slabší Dány po jejich střídáních to stačilo. Pro nás byl ale směrodatný první poločas se silnější sestavou soupeře, takže výsledek nelze přeceňovat," zhodnotil Griga.

Dánský kapitán Daniel Agger ale nechtěl svalovat vinu na střídající hráče. Podle něj byl špatný výkon celého týmu. "Nebylo to o střídáních. Celkově jsme přestali běhat, nevraceli jsme se, nezdvojovali jsme a nehráli jsme jeden za všechny a všichni za jednoho," uvedl stoper Liverpoolu.

Porážka v přípravě neznamená neúspěch v kvalifikaci

Věří však, že to týmu spíše pomůže, aby se něco takového neopakovalo. "Potvrdilo se nám, že podobný přístup vede jen k prohře. Není to poprvé, co jsme zklamali, a z těch předchozích porážek jsme se dokázali pozvednout. A i tentokrát tomu nebude jinak," prohlásil Agger.

Podobně to vnímal také útočník Nicklas Bendtner. "Není důvod k nervozitě. V minulosti jsme se přesvědčili, že porážka v přípravě ještě automaticky neznamená neúspěch v kvalifikačních bojích," konstatoval.

Když jde do tuhého, dokážou se Dánové podle Bendtnera zmobilizovat. "A zvládneme to i teď. Víme, že máme na víc, a chceme to potvrdit už proti Čechům," řekl útočník, který však v zářijovém utkání bude chybět kvůli trestu za nedovolenou reklamu na mistrovství Evropy.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.