Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Bez medaile i olympiády. Pro Česko končí domácí Euro neúspěchem

Sport

  22:44
PRAHA - Nejdřív přišli o semifinále a medaili. Druhý den českým fotbalistům na domácím mistrovství Evropy do 21 let krachla i záložní varianta. Baráž o postup na Olympijské hry 2016 v Riu de Janeiru se v neděli v Uherském Hradišti totiž vůbec neuskuteční.

Záložník české jednadvacítky Martin Frýdek. foto:  Michal Šula, MAFRA

Historický šampionát na území Česka skončil pro národní mužstvo pořadatelské země neúspěchem na hřišti.

Navzdory velmi dobrým výkonům, navzdory úchvatnému utkání proti Srbsku i strhujícímu představení s favorizovaným Německem obsadili mladí Češi ve skupině A až třetí příčku.

A pak doufali, že bude znamenat alespoň baráž o olympiádu. Na hry totiž z Evropy jdou čtyři nejlepší týmy, ale pokud jsou mezi nimi Angličané, hraje se dodatečný zápas třetích týmů z obou skupin. Anglie na olympiádu samostatnou reprezentaci nevysílá.

Jenže ze skupiny B do semifinále Angličané nepostoupili, v rozhodujícím utkání podlehli Italům 1:3. Do Brazílie tak příští rok poletí Dánsko, Německo, Portugalsko a Švédsko, překvapivý semifinalista.

Švédům stačily čtyři body, stejný počet v pražské skupině byl Čechům málo. Dovalilův tým zahájil turnaj nadějným poločasovým výkonem proti Dánům, ale po přestávce vedení neudržel a gól v závěru znamenal porážku 1:2.

Báječná hra a triumf 4:0 nad nad nebezpečným Srbskem přinesly optimismus. Statečný boj proti favorizovaným Němcům vynesl remízu 1:1, která v součtu s vítězstvím Dánům nad Srby znamenala vyřazení ve skupině.

Případný postup na olympiádu by na neúčast v semifinále dal zapomenout.

Jenže spoléhejte se pomoc Angličanů, kteří na každý velký turnaj dorazí s velkou pompou, lhostejno jestli jedenadvacítka či první tým země, ale následně končí předčasně. Angličané dali na šampionátu jediný gól, porazili Švédy, jinak podlehli Portugalsku a Itálii. Hvězdný Harry Kane, druhý nejlepší střelec posledního ročníku Premier League, v Česku neskóroval...

„Pokud bychom šli do baráže, věřím, že bychom ji eventuálně zvládli. Pro kluky by to byla odměna, všichni by si je pamatovali, že je to parta, která se dostala na olympiádu. Pro všechny sportovce, kteří se olympiády zúčastnili, to byla velká čest. Pro nás jeden z cílů - když jsme nepostoupili do semifinále, byla by vyhraná baráž super,“ říkal po utkání s Německem trenér Jakub Dovalil.

Na středu dostali reprezentanti volno, večer se všichni sešli v hotelu v Benicích a společně se usadili k přenosu z Olomouce. Když před uplynutím půlhodiny hry v rozmezí jedné minuty Angličané dostali dva góly, bylo jasné, že parta kolem kapitána Brabce, Kalase, Kadeřábka či Petráka si už společně nezahraje. Navíc po přestávce Italové přidali třetí gól, Redmond v nastavení jen snížil.

Česko tak na šampionátech do 21 let dál čeká na pronikavý úspěch ze začátku tisíciletí. Tenkrát v roce 2000 bralo stříbro, o dva roky později dokonce zlato. Následovaly dva krachy v kvalifikaci, v roce 2007 český tým na turnaj do Nizozemska postoupil, ale po nevýrazných výkonech uhrál jen bod a skončil ve skupině poslední.

O čtyři roky později v Dánsku, to už byl u mužstva současný kouč Dovalil, získali Češi bronz, ale dodatečný zápas o olympiádu 2012 v Londýně s Běloruskem prohráli. Pak neuspěli v baráži v Rusku a letos nevyužili domácí prostředí.