130 let
Slávistická radost.

Slávistická radost. | foto: ČTK

Fotbalisté Slavie nakonec odvrátili blamáž a v poháru postupují

Sport
  •   19:23aktualizováno  19:38
PRAHA - Čekají je ještě dva prestižní duely v Evropské lize, ale nejdůležitější zápas podzimu už mají fotbalisté Slavie za sebou. Ve středeční odvetě osmifinále Poháru ČMFS doklopýtali k vítězství 2:0 nad druholigovou Karvinou a po porážce 0:1 z prvního utkání odvrátili další blamáž.

Pro úřadujícího mistra má vzhledem k současnému trápení postup do čtvrtfinále cenu zlata. Vždyť v lize se cesta osmé Slavie do evropských pohárů ztrácí v neprostupné mlze. Nic naplat, tým Karla Jarolíma musí upnout všechny síly na domácí pohár.

"Věřím, že postup bude pro Slavii konečně vzpruhou," oddechl si kouč Karel Jarolím poté, co jeho tým přerušil sedmizápasovou řadu zápasů bez vítězství. Souboj s Karvinou měl zvláštní atmosféru. V Edenu mu přihlížely pouhé tři tisícovky fanoušků. A ti nezaujatí s jistou dávkou škodolibosti čekali, jestli se Slavia neponoří do ještě hlubšího bahna.

Hrozba vyřazení ale na slávisty zafungovala: už ve 3. minutě bleskově smazali jednogólové manko, které si přivezli z Karviné. Útočník Riste Naumov pláchl po pravé straně, před brankou chytře našel Adama Hlouška a ten z několika metrů snadno "uklidil" míč do odkryté branky.

"Jenže porážka 0:1 z prvního utkání je hodně ošemetná. Kdykoliv jsme mohli dostat gól jako s Tiraspolem," připomněl Jarolím svou noční můru, která ho provází od vyřazení z předkola Ligy mistrů.

Ze hry jeho týmu navíc navzdory slibnému úvodu tradičně bolely oči. Slávisté sice technicky svého soupeře jasně převyšovali, jenže kazili i jednoduché přihrávky, takže převaha jim byla k ničemu.

Karviná byla ke gólu blízko
Nadšení desátého týmu druhé ligy, který v Praze živil naději na senzační úspěch, připomělo příběh o souboji Davida s Goliášem, který často nabízí třeba Anglický pohár. "Vzdorovali jsem, co jsme mohli, ale myslím, že ostudu jsme Karviné neudělali," pochválil se i hostující kouč Leoš Kalvoda.

V hlavě se mu stále dokola přehrávala šance z 50. minuty, která mohla dostat Slavii do kolen. Karviná překvapila rychlým brejkem, na jehož konci se před domácím gólmanem zjevil osamocený Ficek. Brankář Romanovs jeho střelu jen ztlumil, ale na brankové čáře za něj zaskočil Trubila.

Bylo to varování, které si slávisté vzali k srdci. V Edenu uběhlo jen šest minut a prořídlé tribuny mohly konečně začít jásat. Poděkovat mohou slávisté Zdeňku Šenkeříkovi, který zvýšil na 2:0 parádní střelou z voleje. Jeho trefa definitivně zlomila odpor druholigového outsidera. Důkaz? Záložník Skácel jen v posledních šesti minutách dvakrát orazítkoval brankovou konstrukci.

"Právě v tu chvíli se mi vybavil Tiraspol," ušklíbl se Jarolím. Neproměněné šance ho však tentokrát mrzet nemusely, dva góly jako vstupenka do čtvrtfinále stačily.

Autor: Pavel Kalouš