Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Fotbalisté ukazují dobré srdce. Velké uznání pro Sadílka i německé kluby

Fotbalisté Dortmundu se díky výhře v 25. kole německé ligy 2:1 nad Mönchengladbachem posunuli na druhé místo. Na vedoucí Bayern Mnichov ztrácejí bod. foto: Reuters

Praha - Sportovní svět svírá nejistota. Pandemie koronaviru na něj má a ještě bude mít velký dopad. Ruší se velké soutěže, zastavení sportovního života ale pociťují i jednotlivé kluby. Hlavní cíl? Zajistit co nejnižší ekonomické ztráty. Všichni musí táhnout za jeden provaz. A vědí to i hráči.
  9:20

Stará pravda mluví o tom, že v nouzi poznáš charakter (přítele). Před fotbalovými kluby nejvyšší soutěže u našich západních sousedů je nyní třeba smeknout.

Mezi prvními hráči, kteří se vzdali dobrovolně části svých platů, byli ti z Borussie Mönchengladach. Aktuálně čtvrtý tým německé bundesligy díky jejich gestu měsíčně ušetří více než milion eur (zhruba 28 milionů korun).

„Hráči vědí, co se děje. Sami přišli s tímto nápadem. Jsem na ně hrozně pyšný, protože chtějí klubu něco vrátit. Trenérský štáb je v tom následoval, stejně jako naši ředitelé a obchodní šéf,“ uvedl sportovní ředitel Max Eberl.

„Hříbata“ tímto krokem spustila řetězovou reakci.

Po schůzi nejvyšších představitelů s lídry týmu ke stejnému rozhodnutí sáhl také Bayern Mnichov. Výplaty hráčů a členů správní i dozorčí rady úřadujícího německého šampiona se v následujících měsících sníží o pětinu.

Hráči Bayernu slaví branku Serge Gnabryho do sítě Chelsea.

Hráči Dortmundu se dle posledních informací zřekli veškerých bonusů. Pokud se sezona dohraje bez diváků, přijdou o deset procent ze svého finančního ohodnocení, a v případě úplného zrušení ročníku dokonce o dvacet.

Oba německé velkokluby navíc společně s Lipskem a Leverkusenem vytvořily fond s dvaceti miliony eur (zhruba 550 milionů korun), který by měl v případě finančních potíží pomoct ostatním účastníkům dvou nejvyšších soutěží v Německu.

„Moc jim děkujeme. Je vidět, že když v první a druhé bundeslize mluvíme o pomoci a solidaritě, nejde jen o prázdné řeči,“ nechal se slyšet mluvčí výkonného výboru DFL (Deutsche Fußball Liga) Christian Seifert.

Menší týmy se skromnějším rozpočtem, v jejichž případě bude muset dojít k daleko výraznějším opatřením, tento dobrý skutek určitě ocení.

Kupříkladu bundesligový nováček Union Berlín byl dříve v tomto týdnu nucen sáhnout k odebrání kompletních platů u hráčů, trenérů i personálu. Dle klubového prezidenta Dirka Zinglera se jednalo o nutnost: „To, že se nehraje fotbal, se dotýká samotné podstaty existence našeho klubu. Museli jsme to udělat, abychom byli připraveni, až celá soutěž zase vypukne.“

Pražská „S“ a Plzeň zatím vyčkávají

V české nejvyšší soutěži se k plošnému snížení odměn zatím odhodlaly pouze dva kluby – Mladá Boleslav a Jablonec.

„Pohybujeme se ve čtyřech finančních pásmech a na základě toho dojde k procentuálnímu snížení. S hráči jsem se dohodl, že konkrétní částku potvrzovat nebudeme, ale musím říct, že jsem moc spokojený, jak rychle jsme se domluvili,“ řekl jablonecký boss Miroslav Pelta. Mladoboleslavští budou v příštích šesti měsících pobírat 80 procent současných platů. „Je to pro mě důkaz, že jsme si nechali správné hráče,“ pronesl pyšně prezident Středočechů Josef Dufek.

Bývalý šéf české fotbalové asociace Miroslav Pelta.

Nejvhodnější východisko hledají i další kluby, ke zmíněné dvojici by se v příštích dnech měla přidat třeba Opava. Naopak „velká trojka“ se k podobným krokům zatím nechystá.

„Do žádného jednání s týmem ohledně snížení plnění uzavřených smluv jsme nevstoupili a ani to nechystáme,“ prohlásil mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Slavie podle posledních zpráv spíše sáhne ke zlevnění celkového provozu klubu, především v oblasti rozvoje.

Z trojice elitních českých týmů je tak k napodobení Mladé Boleslavi a Jablonce nejblíže Plzeň.

„Financováním se postupně budou muset zabývat všechny kluby napříč Evropou. U nás ve Viktorii se o tomto tématu budeme i nadále bavit, v tuto chvíli žádné konkrétní řešení není na stole,“ uvedl generální manažer Západočechů Alois Šádek.

Velké uznání pro Sadílka

Nejde jen o samotné kluby jako takové. Pomáhají také hráči sami za sebe.

Fotbalisté a zaměstnanci Slovanu Liberec uspořádali charitativní sbírku a vybraných 700 tisíc korun věnovali krajské liberecké nemocnici na nákup plicního ventilátoru.

Jídlo seniorům rozváží hráči a zaměstnanci budějovického Dynama, z členů A týmu například Jiří Kladrubský.

Obdiv si zaslouží také dvacetiletý Michal Sadílek. Záložník PSV Eindhoven poslal z Nizozemska půl milionu korun na podporu nemocnice v Uherském Hradišti, kde se narodil, a také města Uničov, které je aktuálně uzavřenou oblastí.

Michal Sadílek v dresu PSV Eidhoven

„Věřím, že tyto prostředky pomohou tomu, aby se sehnalo potřebné vybavení pro lidi v první linii a k celkovému uzdravení nás všech,“ oznámila jedna z opor reprezentační jedenadvacítky.

Jeho plat v Nizozemsku sice není veřejný, dle dostupných informací ale převyšuje darovaná částka jeho pevný měsíčný plat!

Pozadu nezůstávají ani největší hráčské či trenérské hvězdy fotbalového světa.

Argentinec Lionel Messi rozdělil milion eur mezi nemocnici v Barceloně, kde působí, a další lékařská zařízení ve své vlasti.

Stejnou částku darovali také Pep Guardiola a Robert Lewandowski. Španělský kouč Manchesteru City přispěl na nákup ochranných pomůcek pro nemocnice v Katalánsku, polský kanonýr podpořil kampaň „We Kick Corona“, kterou založili jeho spoluhráči z Bayernu Joshua Kimmich a Leon Goretzka.

Díky pomoci Portugalce Cristiana Ronalda a jeho agenta Jorgeho Mendese budou kompletně vybavena také lékařská oddělení nemocnic Santa Maria v Lisabonu a Santo Antonio v Portu.

Jeho krajan José Mourinho zase pomáhá s přípravou a distribucí balíčků se základním zbožím pro seniory v londýnském Enfieldu.

„I vy můžete darovat jídlo, peníze nebo se stát dobrovolníkem,“ nabádá ostatní trenérský svéráz. Kdo všechno jeho slova vyslyší?

Fotbalisté Dortmundu se díky výhře v 25. kole německé ligy 2:1 nad...
Haaland si v bundeslize připsal další gól

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...