Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Domácí Ukrajina slaví. Triumf jí vystřílel Ševčenko

Sport

  22:41
KYJEV - Fotbalisté Ukrajiny při svém debutu na mistrovství Evropy zvítězili doma v Kyjevě 2:1 nad Švédskem a ujali se vedení ve skupině D. Seveřané sice vedli po gólu Zlatana Ibrahimovice z 52. minuty, ale spolupořadatel turnaje skóre rychle otočil zásluhou dvou přesných hlaviček své hrající legendy Andreje Ševčenka.

Fotbalisté Ukrajiny oslavují branku foto: Reuters

Trenér Švédů Hamrén do utkání nakonec nenasadil útočníka Elmandera, jehož start si kvůli nedávnému zranění nepřál jeho klub Galatasaray. A možná i to se podepsalo na ofenzivní hře Seveřanů. Ukrajinci, hnaní domácím publikem, si od začátku vytvářeli územní převahu a častěji se tlačili do zakončení.

Švédové se spíše bránili a vepředu spoléhali na svou hvězdu Ibrahimovice a na standardní situace, v nichž chtěli zužitkovat svou výškovou převahu. Jenže centry do vápna jim vůbec nevycházely. A tak mnohem více práce měl gólman Švédska Isaksson. Čelit musel především střelám z dálky.

ČTĚTE TAKÉ

Nepříjemný Voroninův pokus vyrazil, ovšem Konopljankovu střelu tlačil z prostoru tří tyčí jen zrakem. Nejvíce mu zatrnulo v závěru první půle, kdy se po závaru dostal ve vápně k míči Jarmolenko, ale švédská obrana stihla zareagovat a jeho střelu do odkryté branky jeden z obránců zablokoval na roh.

Teprve pak zahrozili i Švédové, když si na Larssonův centr naskočil Ibrahimovic, ale trefil jen tyč. Co se nepovedlo v první půli, dokázal Ibrahimovic krátce po změně stran. Rosenberg přetáhl centr na zadní tyč, kde míč podskočil Jarmolenko a Källström střílenou přihrávkou nabídl Ibrahimovicovi gólovou teč. Kanonýr AC Milán se tak trefil ve čtvrtém reprezentačním duelu za sebou.

Hvězda utkání

LN vybraly za nejlepšího hráče utkání Andreje Ševčenka, který vstřelil obě branky Ukrajiny, a zařídil tak svému týmu vítězství. V tipovací soutěži Trenér na Euru dostane pět bodů navíc.

Jenže vedení Švédů trvalo jen tři minuty. Pak zakombinovali Gusev s Jarmolenkem, jehož centr usměrnil do branky nejlepší ukrajinský střelec historie Ševčenko. Ve skórování mu nezabránilo ani to, že ve vápně byl sám proti pěti obráncům.

Pětatřicetiletý Ševčenko se sice za poslední dva roky trefil v reprezentaci jen jednou, ale formu si zřejmě šetřil až na klíčovou událost sezony. To potvrdil o sedm minut později, když si při rohu naběhl na přední tyč a hlavou prostřelil u tyče stojícího Lustiga, který dostal hodně vyčiněno od gólmana Isakssona.

Švédsko pak vrhlo všechny síly do útoku a do hry musel i Elmander. Tvrdou Ibrahimovicovu ránu však gólman Pjatov vyrazil. A minutu před koncem selhal v zakončení Elmander, který se po narážečce s Ibrahimovicem dostal sám před Pjatova, ale přestřelil.

Ke gólu nepomohlo ani vysunutí stopera Mellberga, který se stal teprve šestým hráčem v historii, který si zahrál na čtyřech evropských šampionátech. V poslední šanci zápasu ale trefil jen horní síť domácí branky.

Podle trenéra Hamréna doplatili Švédové na špatný první poločas. "V něm jsme měli hodně problémů. Ve druhé půli jsme se zlepšili, dali jsme gól, ale pak jsme to nezvládli. Za závěr si kluci zasloužili srovnat na 2:2," mínil Hamrén.

"Jsem hrozně smutný. Tenhle zápas jsme nesměli prohrát. Teď to budeme mít těžké," uvedl Ibrahimovic. "Stále nás ale čekají dva zápasy a musíme doufat, že dosáhneme na lepší výsledky," dodal.

Mistrovství Evropy ve fotbale - skupina D:

Ukrajina - Švédsko 2:1 (0:0)
Branky
: 55. a 62. Ševčenko - 52. Ibrahimovic. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.). ŽK: Källström, Elm (oba Švéd.). Diváci: 64.290.

Ukrajina: Pjatov - Gusev, Chačeridi, Michalik, Selin - Jarmolenko, Tymoščuk, Nazarenko, Konopljanka (90.+2 Devič) - Ševčenko (81. Milevskij), Voronin (84. Rotaň). Trenér: Blochin.

Švédsko: Isaksson - Lustig, Mellberg, Granqvist, M. Olsson - Elm, Källström, Larsson (68. Wilhelmsson) - Ibrahimovic, Toivonen (62. Svensson) - Rosenberg (71. Elmander). Trenér: Hamrén.

Autoři: ,