Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Příprava proti Polsku nevyšla. Fotbalisté po hrozivém začátku prohráli 1:3

Sport

  22:35aktualizováno  23:06
VRATISLAV (Od našeho zpravodaje) - Rok, ve kterém postoupili na mistrovství Evropy, čeští fotbalisté zakončili porážkou. V přípravném utkání ve Vratislavi podlehli Polsku 1:3. Tři góly za éry trenéra Pavla Vrba dosud neinkasovali, Petr Čech tak na rekordní 118. start příjemné vzpomínky mít nebude.

Tomasz Jodlowiec z Polska v soboji s Jaroslavem Plašilem. foto: Reuters

Dvě střely, dva góly v české bráně, pak přece jen mírné zlepšení, snížení na 1:2, ale při snaze o vyrovnání třetí branka. České mužstvo, za nějž v základní sestavě nastoupili především náhradníci, na soupeře nestačilo.

Návrat po třech letech do Vratislavi, kde Češi odehráli celou základní skupinu mistrovství Evropy, se nepovedl. Další zápas sehrají fotbalisté až koncem března, soupeře zvolí i podle losu Eura 2016, který se dozví 12. prosince.

Před zápasem aplaudoval celý stadion hostujícímu brankáři Čechovi. Krátce po zahájení hry bouřil, když byl český gólman dvakrát překonán.

V tomto souboji Ondřej Zahustel převýšil Poláky, jinak ale naši ztráceli a...
Krzysztof Maczynski a Jaroslav Plašil v hlavičkovém souboji.

Milník mu pokazil hbitý útočník Milik z Ajaxu, na světelné tabuli byl čas dvě minuty a 37 vteřin. „Jeszcze jeden,“ skandovalo na čtyřicet tisíc fanoušků. Dočkali se brzy.

Hned v úvodu tak bylo jisté, že ani v sedmnáctém utkání pod trenérem Vrbou reprezentace čisté konto neudrží.

Česká obrana totiž nestíhala bránit rychlé akce a centry ze stran. První gól padl po úniku levého záložníka Kapustky, který vběhl do přihrávky Suchého na Kalase, jenž nešel proti míči. Po následném centru hlavičkujícího útočníka neuhlídal stoper Procházka.

Druhý gól dali domácí po centru z rohu, na zadní tyči se do vzduchu zavěsil Jodlowiec, hlavičkoval do země a míč pak prošel pod Čechem, před kterým byl ještě souboj dvou hráčů.

Na zápase Nizozemska s Německem měla vybuchnout bomba, bála se policie

Hra hostů postrádala přesnost, podporu krajních obránců, kde nastoupili Kalas a nováček Bartošák. Vidět byl jen zkušený záložník Plašil, který hrál 97. zápas za reprezentaci. Nedařilo se Pospíšilovi, vidět nebyl ani Vacek, hvězda polské ligy.

Češi se přesto postupně zvedli, ale jejich akce byly pomalé, až příliš často přihrávky směřovaly do stran, dozadu, to soupeř to zkoušel přímočaře a rychle dopředu.

Ale pár nadějných příležitostí si hosté vypracovali, Škodovi ani Zahustelovi se však v zakončení nedařilo, uspěl až Krejčí. A byl to nádherný gól. Sparťanský záložník si za hranicí vápna zpracoval nepřesný odkop obránce a levačkou poslal míč do horního růžku.

Přípravné fotbalové utkání ve Vratislavi:

Polsko - ČR 3:1 (2:1)

Branky: 3. Milik, 12. Jodlowiec, 70. Grosicki - 41. Krejčí. Rozhodčí: Andó-Szabó - Varga, Lémon (všichni Maď.). ŽK: Jedrzejczyk, Grosicki - Suchý. Diváci: 40 793.

V 66. minutě mohli Češi dokonce vyrovnat, z levé strany prošel míč přes několik hráčů až ke Škodovi, který pálil z otočky, Boruc se jen ohlédl, ale střela proletěla těsně vedle. Český útočník schoval hlavu v dlaních, tak blízko byl gólu. A vzápětí bylo rozhodnuto.

I když se dál hrál vyrovnaný zápas, nebezpečnější byli domácí. Po rychlé kontru si vypracovali vyloženou šanci, ale proti Linettymu skvěle zakročil Čech. Když na něj dvacet minut před koncem běželi Milik s Grosickim, byl už bez šance.

Poláci sehráli brejk parádně, Grosicki po nezištné přihrávce střílel do prázdné brány. Svlékl si dres, pod nímž měl na triku francouzskou vlajku a Eiffelovu věž, záložník Rennes tím vyjádřil podporu zemi, která se v pátek stala terčem terostických útoků.

Postupující týmy na ME ve fotbale ve Francii (rozdělení do losovacích košů pro losování 12. prosince):

1. koš: Francie (pořadatel), Německo, Španělsko, Anglie, Portugalsko, Belgie.

2. koš: Itálie, Rusko, Švýcarsko, Rakousko, Chorvatsko, Ukrajina.

3. koš: Česko, Švédsko, Polsko, Slovensko, Rumunsko, Maďarsko.

4. koš: Turecko, Irsko, Island, Wales, Albánie, Severní Irsko.

Autor: